İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ulusal Odak Noktaları Koordinasyon Toplantısı 13 Mart 2024 tarihinde çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Toplantıda, İslami Kalkınma Bankası (IsDB) tarafından “Gençliğin güçlendirilmesi konusundaki çabalarının yanı sıra IsDB’nin bu bağlamda İİT Üye Devletlerine sunabileceği fırsatlar” ve İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) tarafından “Gençliğin güçlendirilmesi alanında İİT politika ve programları” hakkında sunumlar yapıldı. İİT Üye Devletlerinin temsilcileri tarafından gençliğin güçlendirilmesi ve gençlik kapasitesinin geliştirilmesi alanlarındaki çabaları ve deneyimleri paylaşıldı ve odak noktaları ile koordinasyonu geliştirmenin yolları tartışıldı. 

Toplantıya Bakanlığımızı temsilen Daire Başkanı Mustafa Barış Öztürk ve Genel Müdürlüğümüzden bir heyet katılım sağladı.

İİT Üye Devletlerinin çabalarının ve deneyimlerinin paylaşılması kısmında söz alan Öztürk konuşmasında, öncelikle Ramazan vesilesiyle Gazze’deki, Filistin’deki Müslümanlara selam göndererek Ramazan ayına ne zor koşullar altında girdiklerini ifade ettikten sonra 2018 yılında yine bir Hükümetlerarası Uzmanlar Toplantısında kabul edilmesinde mutabık kalınan İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Stratejisine ve Strateji belgesinin uygulama dökümanı olan İİT Ortak Gençlik Eylem Planına atıfta bulunarak İslam İşbirliği Gençlik Forumu’nun (İİGF) önemini vurguladı.

Türkiye’nin 10 yıldır İİGF ile işbirliği içerisinde oldukça verimli çalışmalar gerçekleştirdiğinin altını çizen Öztürk, bu çalışmalar arasında Gençlik Kamplarının Türkiye için oldukça güçlü bir platform olduğunu belirterek 2016 yılından bu yana binlerce Müslüman gencin gönüllülük ve medya başta olmak üzere çeşitli temalarda gerçekleştirilen İİT Gençlik Kamplarında ağırlandığını aktardı.

Türkiye’nin gönüllülük konusuna da ayrıca önem verdiğini söyleyen Öztürk, gönüllülük alanında ülkemizin büyük bir tecrübeye sahip olduğunu, Bakanlığımız bünyesinde 9 yıldır faaliyet gösteren “GönüllüyüzBiz” platformunun 370.000’den fazla genç ve 3200’den fazla kurumun üyeliği ile faaliyet gösterdiğini ve bu güne kadar 34.000’e yakın duyuru yapıldığının altını çizdi. Ayrıca, İİT Gençlik Günü marjında 2023 yılı Eylül ayında Türkiye’nin evsahipliğinde İİGF ve SESRIC’in işbirliğinde İİT Genel Sekreterliğinin de katılımıyla “Genç Gönüllülüğü ve Sosyal Sorumluluk” temalı Ankara’da düzenlenen programa ilişkin bilgi verdi.

2022 yılında düzenlenen Konya 2021 5. İslami Dayanışma Oyunları’ndan bahseden Öztürk, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde, ISSF işbirliğiyle, başta İİT Üye Devletleri olmak üzere dünyanın dört bir yanından 6.000'den fazla sporcu, medya mensubu ve üst düzey yetkilinin katılımıyla Konya 2021 5. İslami Dayanışma Oyunları’nın büyük bir başarı ile düzenlendiğini belirtti.

Son olarak, odak noktalarıyla gerçekleştirilen bu ve benzeri toplantılarda İİGF başta olmak üzere İİT’nin gençlik alanındaki diğer kuruluşlarının da katılımcı olarak davet edilmesi gerektiğini ifade etti.