Sporda Dopinge Karşı Uluslararası Sözleşmeye Taraf Devletler Dokuzuncu Konferansı (COP9) Bürosunun ilk resmi toplantısı 5-6 Mart 2024 tarihinde Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirildi. Söz konusu toplantı vesilesiyle Bakü’de bulunan COP9 Bürosu Başkan Yardımcısı Bakan Yardımcımız Avukat Doç. Dr. Safa Koçoğlu ve heyeti Bakü Büyükelçiliğini, Askerî Ganimetler Parkını, Haydar Aliyev Müzesini ve Bakü Ateşgahını da ziyaret etti.

COP9 Bürosunun ilk resmi toplantısı COP9 Bürosu Başkanı Bakan Matar Bâ, COP9 Bürosu Başkan Yardımcısı Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanı Farid Gayibov, Sporda Dopingin Ortadan Kaldırılması Fonu 2024-2025 Onay Komitesi Başkanı Barbados Ulusal Spor Konseyi Başkanı Neil Murrell, Grup I ülkelerini ve ülkemizi temsilen COP9 Bürosu Başkan Yardımcısı Bakan Yardımcımız Avukat Doç. Dr. Safa Koçoğlu ve Genel Müdür Yardımcısı İnanç Özçakmak ile Gençlik ve Spor Uzmanı Doç. Dr. Yasemin Gödek, Arap Bölgesi Geleneksel Farmakope ve Spor Değerleri Bölgesel Pilot Görev Gücü Koordinatörü Dr. Reema Alhosani, COP9 Bürosu Başkan Yardımcısı Hindistan Spor Sekreteri Sujata Chaturvedi’nin vekili Vimal Anand, UNESCO Sekretaryası, evsahibi Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanlığı temsilcilerinin katılımları ile gerçekleştirildi. Uluslararası Hukuk Uzmanlarından Oluşan Üst Düzey Panel Eş Başkanı Yargıç Fatsah Ouguerguoz da toplantıya çevrimiçi olarak katılım sağladı. 

UNESCO Sosyal ve Beşeri Bilimler Genel Direktör Yardımcısı Bayan Gabriela Ramos'un video mesajı, COP9 Başkanı Bakan Matar Bâ'nın, toplantının evsahibi COP9 Başkan Yardımcısı Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanı Farid Gayibov’un ve Sporda Dopingin Ortadan Kaldırılması Fonu 2024-2025 Onay Komitesi Başkanı Neil Murrell'in açılış konuşmalarının ardından toplantı gündemi kabul edildi.

COP9 1. Büro Toplantısında, özellikle UNESCO Sporda Dopinge Karşı Uluslararası Sözleşmesinin etkisini artıracak yasal boyutları ve kaynak seferberliği kritik sorunu hakkında tartışmalar gerçekleştirildi. COP9 Büro üyeleri 27 Kasım 2023'te gerçekleştirilen ilk olağanüstü çevrim dışı toplantının ardından COP9 Bürosunun görev alanına ilişkin son gelişmelere ilişkin güncellemeleri paylaştı.

COP9 Bürosu, COP9 Kararlarının uygulanmasına yönelik çalışma planını, Liderlik Rolü Düzenlemelerini ve her COP9 Bürosu üyesi için Geçici Destek ekiplerinin kurulmasını onayladı. 

Bölgesel Kapasite Geliştirme Programının kavram notu, gündemi ve önerilen faaliyetler onaylandı. Arap Bölgesi Geleneksel Farmakope ve Spor Değerleri Bölgesel Pilot Görev Gücü Koordinatörü Dr. Reema Alhosani, 2024-2025 için önerilen zaman çizelgesini sundu. COP9 Bürosu daha sonra Sözleşme ve Fonu için kaynak seferberliği gibi kritik bir konuyu değerlendirdi. Üyeler, özellikle COP9'da talep edildiği gibi finansman mekanizmasının güçlendirilmesi ihtiyacıyla ilgili olarak çeşitli önerilerde bulundu. 

Yüksek Düzey Uluslararası Hukuk Uzmanları Paneli Eş Başkanı Yargıç Fatsah Ouguerguoz, COP9'a sunulan ve COP9 tarafından onaylanan, Sözleşme'nin etkisinin arttırılmasına ilişkin dört temel tavsiyeye ilişkin bir genel bakış sundu. 9CP/23 sayılı Kararın ardından kurulacak Açık Uçlu Çalışma Grubuna ilişkin Sekretarya, adaylık çağrısının 1 Mart 2024'te başlatıldığını kaydetti. Buna göre, çağrının kapanmasının ardından COP9 Bürosu, her seçim grubundan üçer (3) üyeli çekirdek grup içeren Çalışma Grubunu resmi olarak kurmak amacıyla Nisan ayında çevrim dışı bir toplantı düzenleyecek.

COP9 Bürosu aynı zamanda hükümetlerin Dünya Dopingle Mücadele Ajansı'na (WADA) sağladığı finansmanın bölgesel dağılımının olası revizyonuna ilişkin takibin sağlanmasına yönelik işbirlikçi yaklaşımları da tartıştı. COP9 sırasında önerilen ve COP Prosedür Kurallarında yapılacak olası değişikliklere Grup I ülkelerini temsil eden Türkiye’nin Sekretarya ile yakın işbirliği içinde liderlik edeceği kaydedildi. Eski COP Başkanı Marcos Diaz'ın Prosedür Kurallarında yeniden gözden geçirilmesi sürecine dahil edilmesi kararlaştırıldı.

COP9 Bürosu, Sözleşmenin kamu hukuku olarak etkisinin arttırılması için Bölgesel Bakanlar arası Konferans gibi bir siyasi platformun düzenlenmesi önerisini onayladı. Gambiya'nın Afrika - Grup Va (tarihler belirlenecek) için böyle bir bölgesel bakanlar toplantısı düzenleyeceği ve 18. Avrupa Konseyi Spordan Sorumlu Bakanlar Konferansı'nın (Porto, Portekiz, 8 - 10 Ekim 2024) Grup I ve II ülkeleri için bu amaca hizmet edebileceği kaydedildi. 

COP9 Bürosunun ikinci resmi toplantısı Eylül ayının üçüncü haftasında Hindistan'ın ev sahipliğinde Yeni Delhi'de, üçüncü resmi toplantısı Kasım 2024'te İtalya'da, dördüncü resmi toplantısı ise Şubat 2025'in ilk haftasında veya 2025 yılı Ramazan ayı sonrasında Türkiye'de gerçekleştirilecek.