13 Şubat 2024, Manisa – BM Mülteci Örgütü (UNHCR) ve T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Barça Vakfı işbirliğiyle Türkiye’de Geçici ve Uluslararası Koruma Altındaki Gençler ve Ev Sahibi Topluluktan Gençler İçin Spor Yoluyla Barışı ve Korumayı Destekleme Projesi”nin açılışını yaptı. Açılış töreni, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü 100. Yıl Konferans Salonu'nda gerçekleşti. 

Geçici ve uluslararası koruma altındaki gençler ile ev sahibi topluluk üyeleri arasındaki sosyal uyumu spor yoluyla destekleyecek proje, 1 yıl süreyle Manisa ve İzmir illerinde uygulanacak. Proje kapsamında, 8-16 yaş arası gençler, Manisa Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından 3 aylık dönemlerde düzenlenen voleybol, basketbol, hentbol veya futbol eğitimlerine katılacak ve her eğitim döneminin sonunda, takımlar arasında dostluk turnuvaları düzenlenecek. 

Açılış programı, 13 Şubat sabahı projede görev alacak antrenörlere yönelik çocuk koruma ve sporun çocuk koruma aracı olarak kullanımı üzerine bir eğitim ile başladı.

Eğitimin ardından UNHCR, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Barça Vakfı temsilcileri, açılış töreninde bir araya geldi.

Açılış konuşmasını yapan T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı,  Manisa Spor  Hizmetleri Müdürü Sayın Mustafa Buldu, proje paydaşları Barça Vakfı ve UNHCR’ye teşekkürlerini iletti ve devamında şunları söyledi: “Manisa Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü olarak, bu kapsamlı projenin ilimizde hayata geçirilmesinden büyük bir gurur duyuyoruz. Belirlenen ilçelerimizde ikamet eden toplam bin çocuk ve gencimizin katılımıyla gerçekleştirilecek sportif etkinliklerle birlikte topluluklar arası iletişimi artırarak birlikte yaşamanın zenginliğini keşfetmeyi hedefliyoruz. Hep birlikte, sporun gücünü kullanarak çocuklarımızın yaşamlarına dokunacak, onları güçlendirecek ve toplumsal barışa katkı sağlayacak bir gelecek inşa etmek için el birliğiyle çalışacağımıza inanıyoruz.”

UNHCR Temsilci Yardımcısı Sayın Daniela Cicchella ise “Spor hayat değiştirici olabilir; yeni fırsatlar yaratabilir, arkadaşlıklar kurdurabilir ve hatta kariyerler bile inşa edilebilir. Barça Vakfı'nın cömert katkılarıyla ve Gençlik ve Spor Bakanlığı ile birlikte, UNHCR, barış içinde bir arada yaşama, sosyal hayata dahil etme ve spora erişim yoluyla koruma mekanizmalarına erişimlerini desteklemek için uluslararası ve geçici koruma altındaki ve ev sahibi topluluk üyesi 1000 gence ulaşmayı hedefliyor.” dedi.

T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Uluslararası Kuruluşlar ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Sayın İnanç Özçakmak “2011 yılından bu yana süren mülteci sorununa kalıcı çözümler bulmak üzere uluslararası toplumun sürdürülebilir desteğinin sağlanması son derece önemlidir. Bakanlık olarak, barışçıl etkileşimi ve sosyal uyumu teşvik etmenin yanı sıra mülteci ve ev sahibi toplum arasında ortaya çıkabilecek sosyal gerilimleri hafifletmek için sporu bir araç olarak kullanmaktayız.  Sporun, gençlerin çatışma çözümü ve arabuluculuk yetilerinin geliştirilmesinde rolünün güçlendirilmesi hususlarında UNHCR ve Barça Vakfı’nın işbirliklerini çok kıymetli buluyor, Bakanlığımız adına kendilerine teşekkürlerimi sunuyorum.” ifadelerine yer verdi. 

 

Barça Vakfı Yönetici Direktörü Sayın Marta Segú i Estruch şunları söyledi: “FC Barcelona olarak, çocukların hayatlarını iyileştirmek için sporu bir araç olarak kullanıyoruz. Spor, yeniliği, sağlığı ve korumayı geliştirmek için önemli bir araçtır. UNHCR ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin hiçbir çocuğu geride bırakmama yönündeki çabalarını takdir ediyoruz.”

Manisa Vali Yardımcısı Sayın Mevlüt Özmen ise: “Hem geçici ve uluslararası koruma altındaki, hem de ev sahibi toplumdan gençlerin spor ile sosyal hayata katılımlarını olumlu yönde etkileyecek bu projenin büyük fayda sağlayacağına inanıyorum. BM Mülteci Örgütüne ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’mıza çalışmalarında başarılar diliyorum.” şeklinde konuştu.

Türkiye, dünyada uluslararası koruma ihtiyacı içindeki en fazla sayıda insana ev sahipliği yapan ülkelerden biri olmaya devam ederken bu nüfusun yarısından fazlasını gençler oluşturuyor. Barça Vakfı'nın finansal desteği ve UNHCR ile T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı arasındaki yakın işbirliği sayesinde, proje kapsamında planlanan faaliyetlerin, gençlerin toplum hayatına anlamlı ve olumlu bir şekilde katılmalarını, sosyal becerilerini geliştirmelerini, barış inşası ve karar alma süreçlerine aktif katılımları için gerekli motivasyonu spor yoluyla edinmelerini amaçlıyor. T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı İl Müdürlüklerinin tesislerinde gerçekleştirilecek spor aktiviteleri, gençlerin ve ailelerinin, bulundukları illerdeki koruma mekanizmalarına erişimleri için bir araç olarak da hizmet edecek.