Türkiye – Azerbaycan Gençlik ve Spor Alanında İşbirliği Çalışma Grubu ikinci toplantısı 25-26 Nisan 2024 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilmiştir.

Gençlik ve Spor Bakan Yardımcımız Dr. Enes EMİNOĞLU ve Azerbaycan Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Ferhad HACİYEV’in eşbaşkanlıklarında düzenlenen toplantıya iki tarafın gençlik ve spor birimlerinin temsilcileri katılım sağladılar.

Toplantı açılışını Bakan Yardımcısı Sayın EMİNOĞLU yaptı. Öncelikle konuk heyete hoş geldiniz diyerek iki ülke arasındaki güçlü işbirliğine değindi. Gençlik ve spor alanındaki işbirliğinin bu ilişkileri daha da ileriye taşıyacağına inancını vurguladı. Konuşması sırasında Karabağ şehitlerini de anan Bakan Yardımcısı, Azerbaycan heyetini ülkemizde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Dr. Ferhad Haciyev açılış konuşmasında, Türkiye’de kendilerini misafir gibi hissetmediklerini, gençlik ve spor alanındaki işbirliğinin iki ülke ilişkileri açısından çok büyük önem taşıdığını, bu toplantının çok faydalı olacağına inancını vurguladı. İki Devlet Bir Millet anlayışıyla sevinçte ve kederde duygularımızın ortak olduğunu ifade etti. 

Toplantı sırasında iki taraftan katılımcıların yaptıkları sunumlar ve görüşmelerin akabinde, gençlik ve spor alanlarında 2024 ve 2025 yıllarını kapsayacak şekilde faaliyetler planlandı.

Gençlik alanında; uzman değişimi, gençlik değişimi, psikososyal aktivite kampı, Azerbaycanlı gençlik çalışanlarına yönelik eğitim programı, gençlik forumu, gençlik ve gönüllülük çalışmalarına ilişkin faaliyetler detaylıca görüşülerek planlandı.

Spor alanına ilişkin olarak spor uzman değişimi, tesis yönetimi değişim programı, antrenör eğitimi, kış sporları gelişim programı, akademik işbirliği programı, dijital dönüşüm programı, Azerbaycan’da sportif yetenek taramasının başlatılması, uluslararası spor projeleri konusunda ortaklık geliştirilmesi, dopingle mücadele kapsamında tecrübe paylaşımı konularında faaliyetler detaylıca ele alınmış ve planlanmıştır.   

Heyetin Marmaracık Kampı ziyareti ve iki Bakan Yardımcısının medya kapsı programında bulunan gençlerle söyleşisi sonrasında konuk heyet ülkemizden ayrılmıştır.