“Bölgesel Mülteci ve Dayanıklılık Planı” (3RP), mültecilere ve ulusal sistemlere yönelik ihtiyaçları, etkin kaynak kullanımının yanında hizmetlerin tekrara düşmeden sunulmasını sağlayan bir koordinasyon mekanizmasını ve faaliyetlerde bulunan ortakların finansal ihtiyaçlarına uygun bir kaynak toplama platformunu ortaya koyan stratejik bir plandır. Ulusal Paydaş İstişare Toplantısı yıllık olarak düzenlenmektedir.

Suriyeliler başta olmak üzere dünyanın en büyük mülteci nüfusuna evsahipliği yapan ülkemizi desteklemek için Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye temsilciliğince hazırlanan 3RP 2023-2025 Türkiye bölümünün taslağını sunmak üzere Ulusal Paydaş İstişare Toplantısı 21 Aralık 2023 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi. Birleşmiş Milletler Kuruluşları temsilcilerinin yanı sıra ulusal paydaşlar olan kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katıldığı toplantı, Birleşmiş Milletler Türkiye Mukim Koordinatörü Babatunde A. Ahonsi’nin video mesaj şeklinde yolladığı açılış konuşması ile başladı.

Mukim Koordinatör’ün video mesajının ardından UNHCR Türkiye Temsilcisi ve 3RP Eş Lideri Angela Li Rosi, UNDP Mukim Temsilcisi ve 3RP Eş Lideri Louisa Vinton, Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdür Yardımcısı Faruk Türker Oba ve Göç İdaresi Başkanı Attila Toros açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.

Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdür Yardımcısı Faruk Türker Oba konuşmasında, Türkiye’nin 6 Şubat Deprem felaketinde Suriyeli ya da yabancı ayrımı yapmadan Türk Vatandaşlarına sunulan tüm yardım ve hizmetlerin yabancılara da sunulduğunu belirtti. Gönüllü ve sürekli geri dönüşlerin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Oba, uluslararası toplumun daha fazla sorumluluk üstlenmesi gerektiğinin altını çizerek uluslararası paydaşları Türkiye’ye olan desteğini arttırmaya davet etti.

Göç İdaresi Başkanı Attila Toros konuşmasında, şimdiye kadar gerek kamu kurum ve kuruluşlarınca gerekse sivil toplum kuruluşları ve uluslararası kuruluşlarca sahada iyi niyetle yürütülen çalışmaların koordinasyon eksiklikleri sebebiyle bazı bölgelerde çakıştığını, bazı bölgelerde ise eksiklikler oluştuğunu belirtti. Göç İdaresi Başkanlığı bünyesinde kurulan Uluslararası Koruma Genel Müdürlüğü ile daha önce oluşan bu koordinasyonsuzluğun giderilmesi için Göç İdaresi Başkanlığının önümüzdeki süreçte daha etkin ve öncü rol alacağını belirten Toros, uluslararası kuruluşların şimdiye kadar gösterdikleri parçacıklı yaklaşım yerine bütüncül bir yaklaşım sergilemeye davet ederek makro bakış açısı ile gönüllü geri dönüşlerin desteklenmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’nin göçmen ve sığınmacı sorunu ile ilgili çalışmaları ve mevcut durumunun uluslararası toplumca empati kurularak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Toros, Ukrayna ve Gazze gündemlerinin Türkiye’nin karşı karşıya olduğu göçmen ve sığınmacı sorununu uluslararası toplum nezdinde gölgelememesi için çalışmaların devam etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Açılış konuşmalarının ardından Kurumlararası Koorditör, Koruma Sektörü, Temel İhtiyaçlar Sektörü, Eğitim Sektörü, Sağlık Sektörü ve Ekonomik Güçlendirme Sektörü Koordinatörleri sırasıyla sunum gerçekleştirerek 2024 yılı için planlanan faaliyetler hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Toplantıya Bakanlığımızı temsilen Eğitim, Araştırma ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü’nden Genel Müdür Yardımcısı Ertan Göv başkanlığında altı birimden temsilcinin yer aldığı geniş bir heyet ile katılım sağlandı. Uluslararası Organizasyonlar ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nden Daire Başkanı Mustafa Barış Öztürk, Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden Daire Başkanı Halil İbrahim Demir, Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’nden Daire Başkanı İlkay Duyar ve Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü ile Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü dâhil yukarıdaki birimlerden Gençlik ve Spor Uzmanı/Uzman Yardımcısı ve Şube Müdürü düzeyinde katılımcılar yer aldı.

Soru-Cevap kısmında Bakanlığımızı temsilen söz alınarak 13-15 Aralık 2023 tarihlerinde İsviçre Cenevre’de düzenlenen İkinci Küresel Mülteci Forumu’na Bakanlığımızın Olimpik Mülteci Vakfı ile yürüttüğü Dayanışma İçin Spor projesiyle yaptığı katkı vurgulanarak sporla sosyal uyum ve psikososyal destek konularının paydaşı olduğumuz Koruma Sektörü altında da değerlendirilmesi gerektiği ve yine paydaşı olduğumuz Eğitim Sektörü’nde ifade edilen Bilgi İşlem desteği verecek Gençlik Merkezlerinin, Birleşmiş Milletler kuruluşlarının Kovid döneminde ve deprem zamanındaki destekleriyle çok yakın çalıştıkları ve önemli işbirlikleri geliştirdikleri Bakanlığımızın Gençlik Merkezleri olduğu teyit edildi.