Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, geleneksel spor dallarının her zaman destekçisi olduklarını vurgulayarak, “Gençlerimize doğru kültürel zeminde değerleriyle barışık, geleneğinden güç alarak yetişme imkanı verdiğimiz takdirde onlar bizleri gururlandıracak bir gelecek inşa edeceklerdir" diye konuştu.

Dünya Etnospor Konfederasyonunca bu yıl  "Geleneksel Sporların İhyası" temasıyla düzenlenen 3. Uluslararası Etnospor Forumu, Antalya'nın Serik ilçesi Belek Turizm Merkezi'ndeki bir otelde başladı.

Bakan Kasapoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, forumda geleneksel sporların ihyası noktasında nasıl çalışmalar yapılacağını, yol haritasının güncelleneceğini söyledi.

Forumu "bir dost meclisi" gibi gördüklerine değinen Bakan Kasapoğlu, buraya katılan ülkelerle ortak tarih sayesinde birbirlerine güçlü şekilde bağlarının bulunduğunu dile getirdi.

“Kardeşlik bağlarımızı güçlendirmemizin yolu geleneklerimize sahip çıkmak ve gelecek nesillere aktarmaktan geçiyor”

Atalarından kalan kültürel ülkeler arasındaki kardeşliğin harcı ve mayası olduğuna işaret eden Bakan Kasapoğlu, "Kardeşlik bağlarımızı güçlendirmemizin yolu kültürümüze, geleneklerimize, milli kimliğimize sahip çıkmak, yüceltmek ve gelecek nesillere layıkıyla aktarmaktan geçiyor. Bugün bir araya gelmemize vesile olan geleneksel sporlarımızı milli kimliklerimizin en müstesna unsurlarından birisi olarak görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Forumun ülkeler arası güçlü iş birliğiyle gelecekte arzu edilen hedeflere ulaşılmasında kendilerine ışık olacağını aktaran Bakan Kasapoğlu, yaşadıkları çağda teknoloji ve dijitalleşmenin hayat tarzlarını doğrudan etkilediğini bildirdi.

“İnsanlarımız popüler kültürün endişe veren etkileriyle zor bir imtihandan geçiyor”

Yeniliklerin avantajlarının da bulunduğuna işaret eden Bakan Kasapoğlu, şöyle konuştu:

"Toplumların kökleriyle, değerleriyle bağlarının zayıflaması noktasında ciddi bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Sporumuz, kültürümüz, sanatımız, gelenek ve göreneklerimiz başta olmak üzere ecdadımızdan bize kalan anlamlı mirası taşımakta zorlanıyoruz. İnsanlarımız dijitalleşmeyle yayılma gücü çok daha fazla olan popüler kültürün endişe veren etkileriyle zor bir imtihandan geçiyor. Bu endişe veren gidişata 'dur' demek amacıyla kültürel mirasımızı korumak, bu yolda çareler aramak, bunları geliştirmek her birimizin sorumluluğudur"

Geleceklerini kaybetmemek için küreselleşmenin dayatmalarına karşı evrensel değerleri benimsemiş ve kültürel kimliğinden asla taviz vermeyen nesiller yetiştirmek mecburiyetinde olduklarını vurgulayan Bakan Kasapoğlu, “Kendi özümüzü, geleneğimizi, değerlerimizi yaşatmak ve gençlerimize bu hassasiyeti kazandırmak için ivedi adımları atmak sorumluluğundayız. Gençlerimize doğru kültürel zeminde değerleriyle barışık, geleneğinden güç alarak yetişme imkanı verdiğimiz takdirde onlar bizleri gururlandıracak bir gelecek inşa edeceklerdir." ifadelerini kullandı.