25-30 Haziran 2024 tarihleri arasında Özbekistan’ın 5 tarihi şehri olan Semerkant, Taşkent, Buhara, Cizzak ve Hive’de Özbekistan Cumhurbaşkanı Sayın Şevket Mirziyoyev’in himayelerinde düzenlenen yaklaşık 150 ülkeden 1000 katılımcının davet edildiği Küresel Gençlik Festivaline ve Festival marjında düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Uluslararası Gençlik Forumuna Bakan Yardımcımız Sayın Dr. Enes Eminoğlu başkanlığında bir heyet ile katılım sağlandı.

Festival kapsamında düzenlenen 16 etkinlikten biri olan Eco Camp etkinliğine Orta Asya ülkelerinin yanı sıra Azerbaycan, Macaristan ve Türkiye’den gençler davet edildi. Söz konusu programa ülkemizden üç genç ve bir Bakanlık Yetkilisinden oluşan bir gençlik heyeti ile katılım sağlandı.

26 Haziran 2024 tarihinde Semerkant şehrinde düzenlenen Küresel Gençlik Festivali açılış konuşmalarında söz alan Eminoğlu konuşmasında aşağıdaki ifadelere yer verdi:

“Bizim için Özbekistan, Türk-İslam tarihi açısından eşsiz bir medeniyet havzasıdır.

İslam düşüncesinin ve ahlakının yuvası olan bu coğrafyanın ilim, irfan ve kültür zenginliğini ülkelerimizdeki genç nesillerimize en iyi şekilde aktarmak İslam coğrafyası ve elbette insanlığın geleceği için çok önemlidir.

Küresel Gençlik Festivali, gençlerin birikimlerine pozitif değer katabilecek çok yönlü ve kapsamlı bir organizasyon olarak büyük takdiri ve alkışı hak ediyor.

Gençlerimize, karşılaştıkları küresel zorluklarda ve hayallerini gerçekleştirmek için izledikleri yolda yalnız olmadıklarını hissettirmek hepimiz için büyük bir sorumluluktur.

Daha iyi bir dünyaya inanmak için en büyük desteğimiz ve gücümüz hiç kuşkusuz gençlerimizdir.

Türkiye Cumhuriyeti gençlerimiz için her şeyi yapmaya her zaman hazırdır.

Küresel Gençlik Festivali'nin gençlerimiz arasında kardeşlik bağlarının kurulmasına, deneyimlerin paylaşılmasına, yenilikçi fikirlerin üretilmesine ve yaygınlaştırılmasına, yeni küresel işbirliği fırsatlarının yaratılmasına vesile olacağına inanıyorum.”

Küresel Gençlik Festivali Açılış Töreni 26 Haziran 2024 tarihinde Semerkant’ta İpek Yolu Kompleksinde bulunan Amfi Tiyatro’da çok sayıda sanatçı performansı, dans gösterileri, ışık şovları ve çeşitli görsel şölenlerle gerçekleştirildi.

Festivalin ana etkinliklerinden biri olan İslam İşbirliği Teşkilatı Uluslararası Gençlik Forumu 27-28 Haziran 2024 tarihlerinde Semerkant şehrinde düzenlendi. “Cinsiyet boyutunu göz önünde bulundurarak çağdaş bilgi ve mesleki edinimlere olanak sağlayarak gençlere yönelik ekonomik fırsatların genişletilmesi” ve “Gençlerle birlikte küresel sorunların çözülmesi: dünyayı daha iyi bir yer yapacağız”  temalarının işlendiği Forum kapsamında 27 Haziran 2024 tarihinde düzenlenen açılış oturumunda söz alan Eminoğlu konuşmasında aşağıdaki ifadelere yer verdi:

“İslam İşbirliği Teşkilatına, Türkiye olarak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde çok önem veriyoruz. Teşkilatın önemi, 8 ayı aşkın bir süredir devam eden İsrail’in utanç verici zulmüyle birlikte daha da artmıştır. Gazze’de sadece masumlar ölmüyor, sadece soykırım yaşanmıyor. Gazze’de insanlık da ölüyor, özgürlükler ve insan hakları da ölüyor. Hepimize, tüm insanlığa düşen büyük görevler var.

Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği üzere, “Dünya beşten büyüktür.” ve “Daha adil bir dünya mümkün”dür. Filistin halkı 1967 sınırlarını esas alan, başkenti Kudüs olan bir Filistin devletinde yaşama hakkına kavuşmadan Ortadoğu'da ve dünyada barıştan bahsetmek mümkün olamayacaktır.

Nehirden denize Filistin Özgür olacaktır.

İslam İşbirliği Teşkilatı himayesinde düzenlenen bütün etkinliklere üst düzeyde katılım sağlıyor ve birçok etkinliğe ülkemizde evsahipliği yapıyoruz. Bu bağlamda, İstanbul’da mukim İslam İşbirliği Gençlik Forumu, tüm dünyadaki Müslüman gençler için eşsiz bir platform olarak katma değerini kanıtlamıştır. İİT Gençlik Stratejisinin çeşitli alanlarında gerçekleştirdikleri projelerden dolayı ICYF’i takdir ediyoruz.

Daha iyi bir dünya için en büyük gücümüz hiç kuşku yok ki gençlerimizdir. Gençlerimiz için İİT ülkelerindeki iyi projeler ve uygulamalar hakkında tecrübe paylaşımında bulunarak bunları yaygınlaştırmak durumundayız. Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde İİT üyesi ülkelerden 6000’i aşkın sporcu, genç ve yetkilinin katılımıyla 5. İslami Dayanışma Oyunlarını Konya’da “Birlik güçtür” temasıyla 2022 yılında düzenlemiştik.

Bakanlığımız, gençlik merkezleri, gençlik kampları ve bütün tesisleri ile İslam dünyası gençlerine kapılarını her daim açık tutmaktadır. İİT üyesi ülkelerle gençlik değişim programları uygulamayı da önemsiyoruz. 2016 yılından bu yana ICYF ile her yıl gönüllülük ve medya temalarında düzenlediğimiz Gençlik Kamplarına İİT ülkelerinden yüzlerce genç katılım sağlamıştır. 2023 yılı Eylül ayında “Genç Gönüllülüğü ve Sosyal Sorumluluk” temasıyla düzenlenen İİT Gençlik Günü etkinlikleri marjında bu tecrübemizi İİT ülkeleri gençlerine Ankara’da eğitim vererek aktarma fırsatı bulmuştuk.

Küreselleşen dünyada gençlerin modern bilgi ve mesleki edinimlere duydukları ihtiyaç açıkça ortadadır. Türkiye olarak gençlerimize modern çağın gerektirdiği mesleki donanımlara erişimlerini sağlamak için TEKNOFEST yarışma ve etkinlikleri, Deneyap Teknoloji Atölyeleri, Gençkod Projesi gibi örnek uygulamaları hayata geçirdik. Ülkelerimizde sürdürdüğümüz iyi uygulamaları paylaşarak gençlerimize yeni alanlar açabilir, potansiyellerini geliştirebilmelerine imkân sağlayabiliriz. Bu vesileyle, Sayın Cumhurbaşkanımızın “Türkiye Yüzyılı” vizyonu doğrultusunda İslam dünyası gençliğinin birliği, beraberliği ve gelişimini daha ileriye taşıma gayreti içinde olacağımızı belirtmek isterim. 

Özbekistan’ın düzenlediği Küresel Gençlik Festivali, gençlerin birikimlerine değer katabilecek çok yönlü ve kapsamlı bir organizasyon olarak büyük bir takdiri hak ediyor. İİT Uluslararası Gençlik Forumunun genç girişimcilerimiz arasında tecrübe paylaşımı, yenilikçi fikirlerin üretilmesi ve yeni ağların kurulmasına vesile olmasını diliyorum.”

Sayın Bakan Yardımcımızın konuşmasının ardından Türkiye’nin gençlik alanındaki tecrübelerini tanıtan bir video gösterimi gerçekleştirildi.

Özbekistan ve İİT Genel Sekreterliği tarafından hazırlanan Semerkant Deklarasyonuna Sayın Bakan Yardımcımızın konuşmasından da faydalanılarak Filistin’de yaşananlar ile ilgili aşağıdaki paragrafın eklenmesi bütün katılımcılar tarafından desteklenmiştir:

“Filistin halkıyla, özellikle de Filistin gençliğiyle, işgale karşı mücadeleleri ve kendi bağımsız ve egemen devletlerinde yaşama haklarına ilişkin tam dayanışmamızı teyit ediyor, uluslararası toplumun Filistin'de yaşam, güvenlik ve barış hakkını garanti etme taahhütlerini yerine getirmesi hususunda ısrar ediyoruz.”

Festival marjında Sayın Bakan Yardımcımız ev sahibi Özbekistan’ın Gençlik İşleri Ajansı Başkanı (Bakan seviyesinde) Sayın Alişer Sadullayev, Suudi Arabistan Spor Bakan Yardımcısı Sayın Abdulaziz Almasaed ve Malezya Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Sayın Adam Adli ile gençlik ve spor alanındaki ikili ilişkileri geliştirmek ve işbirliklerini arttırmak adına ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Sayın Bakan Yardımcımız Semerkant ziyaretleri marjında İmam Maturidi Türbesi, Kusem bin Abbas Türbesi, İmam Buhari Türbesi ve Müzesi ile Amir Temur’un kabri ile Registan Meydanı gibi tarihi, dini ve kültürel yerlere ziyarette bulundu.

Festivalin 29-30 Haziran 2024 tarihlerinde Taşkent’de düzenlenen kısmına da Sayın Bakan Yardımcımıza eşlik eden Uluslararası Organizasyonlar ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünden Daire Başkanı Mustafa Barış Öztürk ve Gençlik ve Spor Uzman Yardımcısı Ömer Kaan Yıldırım tarafından katılım sağlandı.

Festivalin Taşkent ayağının ilk gününde Özbekistan’ın 15 şehrinden 15 görme engelli gencin fikirlerinin yapay zekâ yardımı ile Özbekistan’ın ünlü ressamları tarafından 15 tabloya dönüştürülmesi neticesinde oluşan ve geliri görme engelli çocukların ameliyatları için kullanılacak sergi ziyareti ile başlayan program, Yaratıcı Gençlik Parkı’nda teknoloji ve inovasyon konulu fuar ziyareti ve ilk 500 üniversite temsilcilerinin sunumları ile devam etti. Taşkent programının ilk günü Türkiye’nin ilk Astronotu Alper Gezeravcı’nın konuşması ve ardından gençler ile düzenlediği soru cevap oturumu ile sona erdi.

Aynı zamanda Özbekistan’da gençlik günü olarak kutlanan 30 Haziran 2024 tarihinde Taşkent Humo Arena’da düzenlenen ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirzoyev’in mesajı ile başlayan Festivalin Kapanış Töreni Özbekistan başta olmak üzere çeşitli ülkelerden 50’nin üzerinde sanatçının performansları, dans gösterileri ve çeşitli görsel şölenlerle görkemli bir şekilde düzenlendi. Kapanış töreninin ardından üst düzey yetkililerin katılımlarıyla düzenlenen Gala yemeği ile Festival Programı sona erdi.

Taşkent programı esnasında Pakistan heyetinin talebi üzerine iki ülke arasında gençlik ve spor alanındaki ilişkileri değerlendirmek üzerine Bakanlığımız heyeti ile Pakistan yetkilileri arasında ikili görüşme gerçekleştirildi.