Avrupa Konseyi Gençlik Yönlendirme Komitesi ve Ortak Gençlik Konseyi Genel Kurul Toplantıları 8-10 Nisan 2024 tarihleri arasında Budapeşte’de gerçekleştirildi. Anılan toplantılara aynı zamanda Avrupa Konseyi Gençlik Yönlendirme Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi olan Gençlik Hizmetleri Genel Müdürü Enes Efendioğlu ülkemizi temsilen katılım sağladı.

Ülkelerin gençlik politikasındaki gelişmelerinin ele alındığı masa turunda Efendioğlu tarafından gençlik merkezlerimizde gençlere sunulan hizmetler, gençlere yönelik düzenlenen Bakanlığımız projeleri, Bakanlığımızın uluslararası ortaklıklarla yürüttüğü projeler ve ülkemizde kurulan aile ve gençlik fonu hakkında bilgiler sunuldu.

Toplantıların en önemli gündem maddelerinden birini, Malta'nın Avrupa Konseyi Gençlikten Sorumlu Bakanlar Konferansına evsahipliği yapma konusundaki teklifi oluşturdu. Malta’nın söz konusu Bakanlar Konferansını Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanlığı çerçevesinde 30 Eylül-2 Ekim 2025 tarihleri arasında düzenleme teklifi katılımcılar ve AK yetkilileri tarafından olumlu karşılandı. Bu konferansın, Devletler için öncelik olarak kabul edilen konularda gençlik politikalarının daha da geliştirilmesine ve Avrupa Konseyi'nin gelecek yıllarda bu alandaki eylemlerine rehberlik edilmesine katkı sağlayacağında mutabık kalındı. Genel Kurul, konferans önerisinin Bakanlar Komitesi'ne sunulmasını ve konferansın hazırlıkları için bir Kıdemli Yetkililer Grubu oluşturmayı kabul etti.

Toplantıların diğer önemli gündem maddelerini Gençlik Yönlendirme Komitesi Yönetim Kurulu’nun boş koltukları için yapılan seçimler, Bakanlar Komitesinin mevcut ve gelecek Başkanlıklarına ilişkin proje ve faaliyet planları, gençlik konusunda son 6 ayda yaşanan gelişmeler ve Gençlik Merkezlerine yönelik Kalite Etiketlerinin güncellenmesi başlıkları oluşturdu. 

Bir sonraki CDEJ toplantısı 21 Ekim 2024 tarihinde Strazburg’da düzenlenecek.