Irkçılık ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonunun (ECRI) 6. Dönem izleme süreci kapsamında ülkemize gerçekleştirdiği ziyaret marjında29-30 Mayıs 2024 tarihlerinde, Dışişleri Bakanlığı eşgüdümünde ilgili Bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşlarının katılımı ile yuvarlak masa toplantıları, Kamu Denetçiliği Kurumu ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu ziyaretleri gerçekleştirilmiştir. söz konusu toplantıya Genel Müdürlüğümüzden Daire Başkanı Mustafa Barış Öztürk, Gençlik ve Spor Uzmanı Eray Alarçin ve Gençlik ve Spor Uzman Yardımcısı Ömer Kaan Yıldırım katılım sağlamıştır.

Avrupa Konseyi (AK) tarafından 1993 yılında kurulan Irkçılık ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu (ECRI), AK üyesi tüm ülkeleri yapısal ve genel nitelikli ırkçılık, ayrımcılık ve hoşgörüsüzlük açısından inceleyen ve tespit ettiği sorunlara çözüm önerileri getiren bağımsız bir izleme kuruluşu olup bu misyonunu, tematik çalışmaları (Genel Politika Tavsiyeleri, Açıklamalar ve Görüşler) ve sivil toplumla ilişkilerinin yanı sıra esas olarak her bir üye ülke bazında izleme (denetim) süreçleri aracılığıyla yerine getirmektedir.

Her bir izleme dönemi, yılda 9-10 AK üyesi ülkeyi ele alacak şekilde yaklaşık 5 yıl sürmektedir. Kuruluşundan bu yana 5 izleme süreci dönemini tamamlayan ECRI’nin 6. Dönem İzleme Süreci 2019 yılında başlamıştır. ECRI 6. dönem izleme süreci kapsamında; (i) Etkin Eşitlik ve Haklara Erişim, (ii) Nefret Söylemi ve Nefret Saikiyle Şiddet, (iii) Entegrasyon ve Katılım tüm ülkeler bakımından ortak konular olarak belirlenmiştir.

Söz konusu toplantı kapsamında Bakanlığımız adına söz alan Öztürk, konuşmasında aşağıdaki hususlara yer vermiştir:

“Ülkemizde spor alanında nefret söylemi ve şiddete karşı mücadele kanuni düzeyde korumaya alınmıştır. 6222 sayılı Sporda Şiddet Ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun bu hususta önemli bir yer tutmaktadır. Bu Kanuna göre; spor alanlarında toplum kesimlerini din, dil, ırk, etnik köken, cinsiyet veya mezhep farkı gözeterek sosyal medya dahil hakaret oluşturan söz ve davranışlarda bulunan kişiler hapis cezası ile cezalandırılmaktadır. Kanuni düzenlemenin yanı sıra bağımsız spor federasyonlarının tüzük ve talimatları ile de şiddet ve nefret söylemi ile mücadele edilmektedir. Nefret söylemi ve şiddetle mücadele için ulusal çalışmaların yanı sıra uluslararası düzeyde de gerekli çalışmalar yapılmaktadır.

Spora İlişkin Genişletilmiş Kısmi Anlaşma’ya (EPAS) 2020 yılı Şubat ayında taraf olduk. EPAS’ın şiddetle mücadele kapsamında yürürlüğe koyduğu “Futbol Maçları ve Diğer Spor Etkinliklerinde Entegre Emniyet, Güvenlik ve Hizmet Yaklaşımına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”ne (CETS 218) 1 Temmuz 2020 tarihi itibariyle tarafı olmuş durumdayız. Bu kapsamda kurulan Spor Müsabakalarında Güvenlik ve Emniyet Komitesinin (T-S4) toplantılarına Bakanlık olarak düzenli katılım sağlanmaktadır. 

CETS 218 kapsamında paydaş kurumlar olan Adalet Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türkiye Futbol Federasyonu ile eşgüdüm halinde yıllık anket çalışması Bakanlığımız koordinasyonunda T-S4 sekretaryasına iletilmektedir. Yine aynı şekilde aynı kurumlarla koordinasyon halinde hazırlanan ülke profilimiz düzenli olarak her toplantı öncesi güncellenmektedir. Bunun yanında 2024 yılı sonuna kadar ülkemize bir izleme ziyareti gerçekleştirilmesi de beklenmektedir. Bu vesilelerle, sporda şiddetin önlenmesine ilişkin olarak mevzuat ve uygulamalarımız Avrupa Konseyi ile paylaşılmakta ve diğer ülkelerin örnek çalışmaları öğrenilmektedir.”

ECRI’nin söz konusu ziyareti 31 Mayıs 2024 tarihinde açıkladığı sonuç brifingi ile sona ermiş olup ziyaret sonucunda hazırlanacak Türkiye raporu tamamlanmasının ardından https://www.coe.int/en/web/european-commission-against-racism-and-intolerance/turkey adresinde yayımlanacaktır.