2024 Türk Dünyası Üçüncü Gençlik Başkenti Açılış Töreni, 10 Haziran 2024 tarihinde Azerbaycan’ın Lankaran şehrinde gerçekleştirildi. Azerbaycan, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) üye ve gözlemci ülkelerinden gençlik heyetlerini de davet ettiği Açılış Töreni marjında “2. Gençlik Platformu Buluşması, 3. Genç Girişimciler ve 6. Genç Liderler Forumu” etkinliklerini de düzenledi.

Haydar Aliyev Anıt Parkı’nda düzenlenen Açılış Töreninde Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Ferid Gayıbov, TDT Genel Sekreteri Yardımcısı Sayın Sadi Jafarov, Türkiye Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Sayın Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz, Lankaran Valisi Sayın Taleh Garashov ve Azerbaycan Gençlik Fonu Başkan Vekili Sayın Gadir Khalilov konuşma gerçekleştirdiler.

Bakan Yardımcımız Sayın Ersöz konuşmasında, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıldönümü vesilesiyle 2023 yılında Türk Dünyası Gençlik Başkenti seçilen İstanbul’un bu ünvanı 2024 yılında dost ve kardeş Azerbaycan’ın Lankaran şehrine devretmenin mutluluğunu yaşadığını, İstanbul’da olduğu gibi Lankaran’da da yıl boyunca düzenlenecek etkinliklerin Türk dünyası gençlerinin bağlarını daha da güçlendireceğine inandığını belirtti.

Konuşmasında Azerbaycan’ın son dönemde gerçekleştirdiği etkinliklere değinen Ersöz, finalleri Haziran ayı başında yapılan Azerbaycan’ın TDT Herkes İçin Yüzme Projesine Türkiye’nin tam destek verdiğine, yine Açılış Töreni Haziran ayı başında gerçekleştirilen 2024 yılı İslam Dünyası Gençlik Başkenti Şuşa’nın Türkiye-Azerbaycan ilişkilerindeki özel konumuna değinirken Karabağ’ın tamamında üç renkli Azerbaycan bayrağının dalgalanmasının Türkiye’de de büyük sevinç ve çoşku yarattığına vurgu yaptı ve şehitleri rahmetle yad ederken 28 Mayıs’ta idrak edilen Azerbaycan'ın Bağımsızlık Günü münasebetiyle tebriklerini sundu.

Konuşmasına Gazze ve Batı Şeria’da hayatlarını kaybeden Filistinlilere taziyelerini sunarak devam eden Ersöz, yaşanan katliamın son bulması için Türkiye’nin her platformda gerekeni yaptığını, bütün Türk dünyasının da dayanışma içinde olması gerektiğini ifade etti.

Konuşmasında gençlere de seslenen Ersöz, TDT çatısı altında gençlerin yapacakları çalışmalar sonucunda edinecekleri kazanımlar, tecrübeler ve kuracakları ağlar ile yeni başarı hikayeleri yazacaklarına inandığını söyledi.

Türk Devletleri olarak Türkistan coğrafyasında tarihsel kardeşlik bağları üzerine kurduğumuz birlikteliği baki kılmak için bu ve benzeri ortak faaliyetler ve işbirliklerimizi güçlendirmemiz gerektiğine işaret eden Ersöz, organizasyonun ülkelerimiz ve gençlerimiz için hayırlar getirmesini diledi. 

Konuşmaların ardından İstanbul 2023 ve Lankaran 2024 Türk Dünyası Gençlik Başkenti videoları ile devam eden Açılış Töreninde, Türkiye’den Azerbaycan’a Anahtar Devir Teslim Töreni gerçekleşti. Akabinde Türk Dünyası gençlerini temsilen Lankaranlı bir genç konuşma gerçekleştirdi. Açılış Töreni, Lankaranlı Nineler, Vaqif Nagiyev ve Derviş Grubu ve Murad Arif gibi çeşitli sanatçıların verdiği konserlerle devam etti ve düzenlenen Gala Yemeğiyle son buldu. Sayın Ersöz, Azerbaycan ziyareti vesilesiyle Lankaran’da bulunan bir takım tarihi, doğal ve kültürel yerlere de ziyaretlerde bulundu.