Dışişleri Bakanlığımız koordinasyonunda yürütülen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Gayriresmi Şuşa Zirvesi Ön Hazırlıkları Eşgüdüm Toplantısı; Türk Devletleri Genel Müdürü Büyükelçi Gökhan Turan’ın başkanlığında bütün ilgili kamu kurumlarının katılımlarıyla TDT bünyesinde yürütülmekte olan çalışmaların eşgüdümünü yapmak ve bu kapsamda TDT Gayriresmi Şuşa Zirvesi’nin hazırlıklarını ele almak amacıyla 12 Haziran 2024 Çarşamba günüDışişleri Bakanlığı Galip Balkar Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.

Toplantıda Büyükelçi Sayın Turan, 5-6 Temmuz 2024 tarihlerinde Şuşa’da gerçekleştirilmesi öngörülen TDT Gayriresmi Şuşa Zirvesi’yle ilgili değerlendirmede bulunduktan sonra sözü diğer kurumların temsilcilerine bıraktı. Temsilciler, kurumlarının Türk Devletleri ile yaptığı faaliyetler hakkında bilgi verdikten sonra TDT Gayriresmi Şuşa Zirvesi’ne ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu. 

Söz konusu toplantıya Bakanlığımızı temsilen Genel Müdürlüğümüzden Daire Başkanı Mustafa Barış Öztürk başkanlığında bir heyet ile katılım sağlandı. Toplantıda söz alan Öztürk, öncelikle yeni kurulan Türk Devletleri Genel Müdürlüğünün bütün kurumların Türk Dünyasıyla geliştirdiği ilişkiler göz önünde bulundurulduğunda önemli bir ihtiyacı gidereceğini belirterek hayırlı olması dileklerini paylaştı.

Öncelikle TDT çatısı altında son dönemdeki Bakanlığımız faaliyetlerine değinen Öztürk tarafından, Dördüncü Dünya Göçebe Oyunlarının 100’ün üstünde ülkeden 3000’in üstünde sporcunun katılımıyla 2022 yılında Bursa-İznik’te başarılı bir şekilde gerçekleştirildiği, Oyunlar marjında TDT Gençlik ve Spordan Sorumlu Bakanlar Altıncı Toplantısını yine Bursa’da ve 4 Mayıs 2023 tarihinde İstanbul 2023 Türk Dünyası Gençlik Başkenti Açılış ve İmza Töreninin Cumhuriyetimizin 100. yılına yakışır şekilde TDT üye ve gözlemci ülkelerden üst düzey yetkililer ve gençlerin katılımlarıyla düzenlendiği ifade edildi. Ayrıca 2023 yılı Ekim ayı sonunda Cumhuriyetimizin 100. Yıl Kutlamalarına katılım göstermeleri için üye ülkelerin gençlerine yönelik “Türkiye Yüzyılında Kardeşlik Buluşması” programının Bakanlığımızca düzenlendiği paylaşıldı.

Türk devletlerinin de yer aldığı diğer kuruluşların faaliyetleri ve TDT çatısı altında son dönemde diğer ülkelerin gerçekleştirdikleri faaliyetlere de değinen Öztürk, gönüllülük alanında Bakanlığımızın sekiz yılı aşkın bir süreyle sahip olduğu tecrübeyle Teşkilatın Olağanüstü Ankara Zirvesi’nde kararlaştırılan afetlerle mücadele konusunda işbirliği mekanizması tesis edilmesi kapsamında kurulması planlanan Sivil Koruma Mekanizmasına katkıda bulunabileceğimizi sözlerine ekledi.

Öztürk ayrıca, 5. Dünya Göçebe Oyunları ve 8. TDT Gençlik ve Spordan Sorumlu Bakanlar Toplantısının 2024 yılı Eylül ayında Astana’da düzenlenmesinin planlandığını ve söz konusu organizasyonlara da hem Bakanlık olarak hem de sportif anlamda en üst düzeyde katılım sağlamayı öngördüğümüzü ifade etti.

Ardından Öztürk, 24 Şubat 2024 tarihi itibariyle yürürlüğe giren İstanbul’da mukim Türk Yatırım Fonunun da, özellikle gençlik ve spor alanı başta olmak üzere yapabileceği proje çağrılarına Bakanlık olarak en iyi şekilde hazırlık yapabileceğimizi belirtti.