Gelişen Sekiz Ülke (D-8) 1. Gençlik Bakanları ve Kıdemli Memurlar Toplantısı 20-21 Mayıs 2024 tarihlerinde Bangladeş’in evsahipliğinde Dakka’da gerçekleşti. 

Bangladeş’in Bakan düzeyinde, Pakistan, Nijerya, Endonezya ve İran’dan gençlik alanındaki Bakanlık/Hükümet temsilcilerinin ve Mısır Dakka Büyükelçiliğinden bir temsilcinin ve D-8 Genel Sekreteri Büyükelçi Isiaka Abdulqadir Imam’ın katıldığı toplantıya Türkiye’yi temsilen Bakanlığımızdan Uluslararası Organizasyonlar ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ahmet Temurci ve Daire Başkanı Mustafa Barış Öztürk katılım sağladı.

20 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirilen Kıdemli Memurlar Toplantısı, 19 Mayıs 2024 tarihinde yaşanan helikopter kazasında hayatlarını kaybeden İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Ebrahim Raisi ve Dışişleri Bakanı Sayın Hossein Amir Abdollahian için taziyelerin sunulması ve bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.   

Heyet başkanları tarafından gerçekleştirilen konuşmalarla devam edilen Toplantıda ülkemiz adına söz alan Temurci konuşmasında, Türkiye’nin kurucusu olduğu D-8 Teşkilatına verdiği önemden, gençlerle ilgili Bakanlığımızın ikili ilişkiler, uluslararası kuruluşlar ve projeler kapsamında sahip olduğu uluslararası vizyonundan ve gönüllülük alanındaki tecrübemizin yansıması olarak Bakanlığımızın en iyi uygulama örneklerimizden biri olan GönüllüyüzBiz platformundan bahsetti.

Kıdemli Memurlar Toplantısında üye ülkelerin çeşitli alanlarda iyi uygulama örneklerini paylaştığı bölümde Bakanlığımız adına Öztürk tarafından Gençlere Yönelik İstihdam Politikası ve Girişimciliğin Geliştirilmesi başlıklı bir sunum yapıldı. Ülkemizin sunumunda Bakanlığımızın faaliyet alanlarına değinildikten sonra gençlik merkezi, genç ofis ve gençlik kampı tecrübemiz anlatıldı ve Uluslararası Gençlik Kampları, Deneyap Atölyeleri, Gençkod, Teknofest, Gençlik Projeleri Destek Programı, Girişimcilik Eğitimleri, Upshift Programı gibi mesleki ve teknoloji alanında eğitimler içeren faaliyetlerimiz hakkında bilgi verildi.

2024 Gençlik üzerine Dakka Deklarasyonuna ülkemizin girişimleri sonucu Filistinle ilgili aşağıdaki paragraflar eklendi.

“İsrail'in, başta Gazze Şeridi ve Batı Şeria olmak üzere Filistin genelinde, gençler de dahil olmak üzere Filistin halkına yönelik saldırılarının getirdiği felakete karşı olduğumuzu teyit ediyoruz.

İsrail'in işgali kalıcı hale getirmeyi ve Filistin halkının tüm haklarını, özellikle de özgürlüklerini ve kendi ulusal topraklarında tam bağımsız ve egemen bir ülke kurma hakkını elinden almayı amaçlayan insanlık dışı eylemlerine karşı olduğumuzu yineliyoruz.

23 Ekim 2023 tarihinde 47. D-8 Komisyonu'nda kabul edilen “Filistin Halkıyla Dayanışma” başlıklı Bildiriyi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 12 Aralık 2023 tarihli 10. Acil Özel Oturumunda kabul edilen Kararı ve İslam Zirvesi Konferansının  4-5 Mayıs 2024 tarihli 15. Oturumunda kabul edilen “Filistin ve Kudüs-ü Şerif Sorununa İlişkin İİT Kararı”nı memnuniyetle karşılıyor ve Filistin Halkının tüm topraklarında özgürlük ve bağımsızlığına yönelik Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşların aldığı kararları hatırlatıyoruz.”

Yine ülkemizin katkıları sonucu; gençlerin eğitimi ve kapasitesinin geliştirilmesi için D-8 Gençlik Değişimi Programının başlatılması ve üye ülkelerin iyi uygulama örneği olan gençlik faaliyetlerinden müteşekkil uzun vadeli bir “D-8 Gençlik için İşbirliği Eylem Planı”nın hazırlanması konularının Deklarasyona eklenmesi sağlandı.

21 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirilen Bakanlar Toplantısı, Bangladeş Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Nazmul Hassan’ın başkanlığında gerçekleşti. Bakanlar Toplantısında Temurci tarafından bir konuşma gerçekleştirildi. Temurci konuşmasına, ülkemizde 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle toplantıya katılamayan Sayın Bakanımız Dr. Osman Aşkın Bak’ın selamlarını ileterek başladı.

D-8 Gelişen Sekiz Ülke Teşkilatının 6 yıldızının sembolize ettiği adalete, diyaloga, barış ve sevgiye, eşitliğe, insan haklarına, özgürlük ve demokrasiye bu günlerde ne kadar çok ihtiyacımız olduğunu daha iyi anladığımızı belirterek Filistin halkının yaşadığı zulüm karşısında Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde Türkiye’nin gayretleri ve yardımlarına ve D-8 ülkelerinin işbirliği ve dayanışmasının önemine vurgu yaptı.

Temurci, D-8 platformunun kurucularından Dönemin Başbakanı Merhum Necmettin Erbakan’ı anarak devam ettiği konuşmasında İstanbul merkezli 3 kıtada temsil edilen çeyrek asırlık dönemde güçlenerek yoluna devam eden D-8 Teşkilatının önünde daha kat edilmesi gereken mesafe olduğunu belirtti.

Uygulamaya verdiğimiz önemden bahseden Temurci, toplantının en önemli çıktısının her yıl bir veya iki D-8 ülkesinin ortak bir gençlik faaliyeti düzenlemesi olacağını sözlerine eklerken Bangladeş’e Başkanlık dönemindeki faaliyetlerinden dolayı teşekkür ederken Mısır’a da yeni dönem için başarılar diledi. Konuşmanın akabinde Türkiye’nin gençlik tecrübesini anlatan bir video gösterimi yapıldı.

Bakanlar Toplantısında, Kıdemli Memurlar Toplantısı ve Bakanlar Toplantısı Raporlarının kabul edilmesine, D-8 Gençlik Konseyi’nin Dakka’da kurulmasına, önerdiği ‘Entegre Gençlik Veri Tabanı’na ilişkin detaylı bir kavram kağıdını Bangladeş’in hazırlamasına, İkinci D-8 Bakanlar Toplantısının Nijerya’da yapılmasına, Gençlik Üzerine Dakka Deklarasyonunun kabul edilmesine karar verildi.

D-8 Gençlik Bakanları Toplantısı, çeşitli gösterilerin yer aldığı Kültürel Program, hediye takdimi ve Gala Yemeği ile son buldu. Bakanlar Toplantısı vesilesiyle Bakanlığımız yetkilileri Bangladeş, Pakistan, Nijerya, Endonezya ve İranlı gençlikten sorumlu Bakanlık/Hükümet yetkilileriyle çeşitli temaslarda bulundu ve Dakka Büyükelçiliğimizi ziyaret ettiler.

Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Mısır, Nijerya, Pakistan ve Türkiye’nin üyesi olduğu D-8’in amacı kalkınma yolundaki ülkelerin dünya ekonomisi içindeki konumlarını iyileştirmek, ticari ilişkilerini çeşitlendirmek ve ticaret alanında üye ülkelere yeni imkanlar yaratmak, uluslararası seviyede karar verme mekanizmalarına güçlü biçimde katılımlarını sağlamak ve halklarının yaşam seviyesini yükseltmektir. Son dönemde amacını gerçekleştirebilmek için gençlik alanına da önem verilmesi gerektiğine karar veren D-8 ülkeleri bu vesileyle ilk Gençlik Bakanları Toplantısını gerçekleştirmiş oldu.