3. İslam Gençlik ve Spor Bakanları Konferansı (ICYSM) sırasında kabul edilen Ortak Gençlik Eylem Planı kapsamında İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) tarafından uygulanmakta olan “Gençlik Başkenti” programı dâhilinde Azerbaycan’ın uzun yıllar süren mücadelenin ardından işgalden kurtardığı “Karabağ’ın İncisi” kadim Şuşa, “2024 İslam İşbirliği Teşkilatı Gençlik Başkenti” seçilmişti. “Gençliği Güçlendirmek, Kültürleri Birleştirmek” temasıyla düzenlenenprogramın açılış töreni, 3-6 Haziran 2024 tarihlerinde görkemli bir organizasyonla gerçekleştirildi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üye ülkeleri ile birlikte ülkemizin de genç katılımcılarla temsil edildiği tören, Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Farid Gayibov ile diğer üst düzey davetlilerin konuşmalarıyla başladı. Şuşa tanıtım videosu, 2022 İİT Gençlik Başkenti unvanı sahibi Tataristan Kazan’dan Şuşa’ya anahtar teslim töreni, resmi logo tanıtımı ve Şuşa’nın güzelliklerini yansıtan kültürel program Açılış Törenine ayrı bir renk kattı.

İstanbul’un 2015-2016 döneminde İlk İİT Gençlik Başkenti ilan edilmesi ile başlayan yolculuğun yeni adresi olan Şuşa’daki program boyunca İslam coğrafyasındaki gençler arasında kültürler arası anlayışı, diyaloğu ve işbirliğini teşvik etmeye yönelik forumlar, çalıştaylar, kültürel sergiler ve sanatsal performanslar dâhil bir dizi dinamik etkinliğe ev sahipliği yapıldı. 

“Uluslararası Liderlik ve Diplomasi Konferansı”, “Nexgen: Sosyal Yenilik Forumu” ve “Barış ve Uyum İçin İslami Gençlik Konuşmaları” gibi ana oturumlar ön plana çıkan etkinlikler olarak adından söz ettirdi. “İklim Diyaloglarının Geliştirilmesinde Gençliğin Rolü”, “Sosyal Girişimciliğe Giriş” gibi çeşitli temalarda düzenlenen workshop çalışmaları, katılımcı gençlerin bakış açısını yansıtabilmesine olanak sağladı.

İİT Üye Devletlerindeki gençlik çalışmalarının ve gençlik politikalarının gelişimine katkıda bulunarak Müslüman gençleraralarındaki dayanışmanın artması adına bir platform rolü üstlenen Şuşa, 2024 yılı boyunca bir çok etkinliğe ev sahipliği yapacak.