Bilindiği üzere Ülkemiz ile Federal Almanya Cumhuriyeti arasında, 1994 yılında imzalanan “Gençliğe Yönelik Politikalarda İşbirliği Hakkında Protokol”, iki ülke arasında gerçekleştirilecek gençlik ve uzman değişim programlarının usul ve esaslarını belirleyerek, konuyu hukuki zemine oturtmuştur. 

Protokol kapsamında ihdas edilen Türk-Alman Karma Uzmanlar Komisyonu (KUK) her yıl düzenli olarak bir araya gelmekte ve taraflar ertesi yıl mütekabiliyet esasına göre gerçekleştirilecek etkinlikler üzerinde mutabakata varmaktadır. 

Bu yıl gençlerin katılımı, gönüllü olma, sosyal uyum ile toplumsal katılımını teşvik etmek ve bireysel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla, 02-06 Temmuz 2024 tarihleri arasında genel müdürlüğümüz koordinasyonunda, “Katılım ve Yetkilendirme” konulu Türk-Alman uzman değişiminin birinci ayağı Eskişehir’de gerçekleştirilmiştir. Programın iade-i ziyareti ise Eylül ayında Almanya’da yapılacaktır.

Söz konusu programa Bakanlığımız ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, üniversitelerden akademisyenler ile sivil toplum kuruluşları ve Almanya’dan Gençlik Sosyal Çalışma Kurumu (BAGEJSA) işbirliğinde, gençlik alanında faaliyet gösteren farklı Türk-Alman kurum/kuruluş temsilcileri katılım sağlamıştır. 

Program dâhilinde Bakanlığımıza bağlı gençlik merkezleri ile yukarıda belirtilen katılım ve gönüllülük konusunda gençlere yönelik çalışmalarda bulunan kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetim ziyaret edilmiştir.

Uzman değişimi ile Türkiye ve Almanya’da gençlerin katılımına yönelik strateji ve kavramları sunmak, Türk ve Alman uzmanlar arasında ve akademisyenlerle tartışma ve deneyim paylaşımının gerçekleştirilmesi ve diğer taraftan kurum ve kuruluş ziyaretleri ile yerinde iyi uygulama örneklerinin görülmesi ve projelerin tanıtılması amaçlanmıştır. 

Her iki değişimden sonra ele alınan ve incelenen temaya ait veriler, uzmanlar tarafından değerlendirilip her iki dilde rapor haline getirilecektir.