Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla Dışişleri Bakanlığımız koordinasyonunda yürütülen Yeniden Asya Girişimi’nin Uygulama Komitesi Toplantısı; ASYA Çok Taraflı Siyasi İşler Genel Müdürü ve Yeniden Asya Koordinatörü Büyükelçi K. Nilvana Darama Yıldırımgeç başkanlığında bütün ilgili kamu kurumlarının katılımlarıyla Yeniden Asya Eylem Unsurlarını değerlendirmek ve Yeniden Asya Girişiminin izleyen dönemdeki uygulama safhalarını görüşmek üzere 19 Şubat 2024 Pazartesi günü çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.

Toplantıda Yıldırımgeç, 2022-2023 Eylem Planıyla ilgili değerlendirmede bulunduktan sonra sözü diğer kurumların temsilcilerine bıraktı. Temsilciler, 2022-2023 yıllarında kurumlarının yaptığı faaliyetler hakkında bilgi verdikten sonra “2024-2026 Eylem Unsurları” listesindeki güncellemelerine ilişkin görüş alışverişinde bulundular. 

Söz konusu toplantıya Bakanlığımızı temsilen Genel Müdürlüğümüzden uluslararası kuruluşlarla ilişkilerden sorumlu Daire Başkanı Mustafa Barış Öztürk başkanlığında bir heyet ile katılım sağlandı. Toplantıda Öztürk tarafından “Yeniden Asya” girişimi kapsamında bulunan ülkeler ile çeşitli düzeylerde temaslarda bulunulduğu söylendi ve özellikle Türk Devletleri Teşkilatı, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı gibi uluslararası kuruluşlarda bölge ülkeleriyle 2022-2023 yıllarında gençlik ve spor alanındaki işbirliği faaliyetlerimiz hakkında bilgilendirme yapıldı. 

Bu çerçevede Öztürk, “Birlik Güçtür” temasıyla 2022 yılında Konya’da düzenlediğimiz 5. İslami Dayanışma Oyunları ile İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi 4 kıta 54 ülkenin sporcularını bir araya getirdiğimize değindi. Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında, Dördüncü Dünya Göçebe Oyunlarını 100’ün üstünde ülkeden 3000’in üstünde sporcunun katılımıyla 2022 yılında Bursa-İznik’te başarılı bir şekilde gerçekleştirildiği, ayrıca Oyunlarla birlikte Türk Devletleri Teşkilatı Gençlik ve Spordan Sorumlu Bakanlar Altıncı Toplantısını Bursa’da ve 4 Mayıs 2023 tarihinde İstanbul 2023 Türk Dünyası Gençlik Başkenti Açılış ve İmza Törenini TDT üye ve gözlemci ülkelerden üst düzey yetkililer ve gençlerin katılımlarıyla düzenlendiği ifade edildi. Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı’nın geçen yıl düzenlediği Gençlik Forumuna Genel Müdür Yardımcısı düzeyinde katılım sağlandığı belirtildi.

Dünya Etnospor Konfederasyonunun da Yeniden Asya ülkeleri ile ilişkileri kültürel anlamda geliştirebilmek için önemli bir paydaş olabileceğine değinen Öztürk, Bakanlık olarak 2024-2026 Eylem Unsurları Listesine yönelik kapsamlı ve somut bir çalışma yürüttüklerini, ikili ilişkiler bağlamında gençlik alanında 8 ülke (Azerbaycan, Güney Kore, Gürcistan, Japonya, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan), spor alanında 4 ülke (Azerbaycan, Özbekistan, İran ve Japonya) ile gençlik, sporcu ve uzman değişimleri planlandığını, İslam İşbirliği Teşkilatı 5. Gençlik ve Spor Bakanları Konferansının Yönlendirme Komitesine Asya ülkelerini temsilen Türkiye’nin seçildiğini ve bu minvalde Dışişleri Bakanlığımız ile işbirliği içinde Türkiye’de mukim İslam İşbirliği Gençlik Forumunun İİT üyesi 14 Asya ülkesi nezdinde konumunun ve görünürlüğünün artırılması için çalışmalar yürütülebileceğini, üniversitelerimizde okuyan uluslararası öğrencilerin katılımıyla düzenlenecek faaliyetlerimize Yeniden Asya ülkelerinden seçilen öğrencilerin sayısının artırılabileceğini ve JICA ile geliştirilen projeye 2024 yılında başlatmak ve Japonya ile afet bilinci başta olmak üzere ilgili çeşitli alanlarda projeler geliştirmek için uzman değişiminin önemsendiğini vurguladı.

Yıldırımgeç, Gençlik ve Spor Bakanlığının 2024-2026 Eylem Unsurları Listesine yönelik somut, kapsamlı ve çeşitlilik içeren katkılarından dolayı teşekkür ederken, Japonya ile geliştirilen projelere benzer projeleri ASEAN ülkeleriyle, özellikle de Endonezya ve Singapur gibi ülkelerle de geliştirmek için gayret gösterildiğini ifade etti.