Sayın Bakanımız Dr. Osman Aşkın Bak, İslam İşbirliği Teşkilatı üye ülkelerini temsilen sivil gençlik kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla 9-10 Şubat 2024 tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen İslam İşbirliği Gençlik Forumu (İİGF) 5. Genel Kurulu’na katıldı.

9 Şubat 2024 tarihinde Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile başlayan Genel Kurulun Açılış Töreninde ilk konuşmayı yapan İİGF mevcut Başkanı Sayın Taha Ayhan, konuşmasının akabinde yapılan seçim sonucunda bir dönem daha İİGF Başkanı olarak seçildi. 

Açılış Törenine Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan video mesaj ile katılım sağlarken Sayın Bakanımızın yanı sıra, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Filistin Gençlik ve Spor Yüksek Kurulu Başkanı Sayın Jibril Rajoub, Gambiya Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Bakary Y. Badjie, Libya Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Fatalla Alzani, Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Sayın Farhad Hajiyev, Özbekistan Gençlik ve Spor Ajansı Başkan Yardımcısı Sayın Dilnoza Kattakhanova ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Sayın Necmettin Bilal Erdoğanda Açılış Töreninde konuşmalarını gerçekleştirdiler. Açılış Törenine ayrıca Tataristan Reis Yardımcısı Timur Sülemanov, İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRİC) Genel Direktörü Zehra Zümrüt Selçuk, İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) Genel Sekreteri İhsan Övüt ve İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) Genel Direktörü Mahmut Erol Kılıç da katılım sağladı.

Sayın Bakanımız konuşmasında, yeniden İİGF Başkanı olan Taha Ayhan’ı tebrik ederken, İİGF’nin Müslüman gençler için yürüttüğü çalışmaları memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Türkiye’nin Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde İİT’nin bütün girişimlerini desteklediğine değinen Sayın Bakanımız, Türkiye’nin gençlik ve spor alanındaki bütün tesislerinin kapılarının İslam ülkelerinin gençlerinin gelişimi için açık olduğunu dile getirdi. Sayın Cumhurbaşkanımız önderliğinde gerçekleştirilen sportif tesisleşmeye de konuşmasında yer veren Sayın Bakanımız, Konya’da “Birlik Güçtür” temasıyla düzenlediğimiz 5. İslami Dayanışma Oyunlarına 6000’i aşkın sporcu ve yöneticinin katıldığına vurgu yaptı. Son olarak İslam dünyasının ve gençlerinin birliğine işaret eden Sayın Bakanımız, Gazze’de devam eden katliama “Çocuklar uyurken sessiz kalınır, uyurken değil.” diyerek tepki gösterdi.

Açılış Töreni konuşmalarının ardından düzenlenen İmza Töreninde, “Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı ile İslam İşbirliği Gençlik Forumu arasında 2024 Yılı için İşbirliği Programı” Sayın Bakanımız ve İİGF Başkanı Sayın Taha Ayhan tarafından imzalandı ve İmza Töreni sonrası Aile Fotoğrafı çekildi.

Açılış Töreninin ardından İİGF 5. Genel Kuruluna, alt komite seçimleri, İİGF 2020-2024 Raporları, 2024-2026 Faaliyet Planı, Tüzük görüşmeleri, Genel Kurul Kararları ve Raporunun görüşülmesi ile devam edildi.  Genel Kurulun Kapanış Programı mahiyetindeki Filistin Özel Oturumunda TBMM Başkanı Sayın Numan Kurtulmuş, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Sayın Necmettin Bilal Erdoğan, Filistin Gençlik ve Spor Yüksek Kurulu Başkanı Sayın Jibril Rajoub ve İİGF Başkanı Sayın Taha Ayhan konuşma gerçekleştirdiler.

Genel Kurul marjında İstanbul’da bulunan çeşitli Bakanlıkların ve Kuruluşların üst düzey temsilcilerine yönelik 9 Şubat 2024 tarihinde Bakanlığımızca, Akademi Beyoğlu Gençlik Merkezi ziyareti ve akşam yemeği düzenlendi. Genel Müdür Yardımcısı İnanç Özçakmak’ın sunum yaptığı Gençlik Merkezi ziyareti esnasında video aracılığıyla Türkiye’nin gençlik hizmetleri tecrübesi konuklara aktarıldı. Ayrıca, ziyaret esnasında hazır bulunan Sayın Bakanımız kredi ve yurtlarla ilgili konuklara ayrıntılı bir bilgilendirme gerçekleştirdi. Sayın Bakanımızın eşliğinde Gençlik Merkezinin bütün atölyelerini gezen konuk heyetler, gençlerle karşılıklı etkileşimde bulunarak tecrübemizi uygulamalı olarak da öğrenmiş oldular. Ayrıca, konuk heyetlere gençlerin yaptıkları ebru tabloları gençler tarafından hediye edildi.