Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla Dışişleri Bakanlığımız koordinasyonunda yürütülen Yeniden Asya Girişimi Üçüncü Eşgüdüm Kurulu Toplantısı, Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Burak Akçapar başkanlığında bütün ilgili kamu kurumlarının üst düzey yetkililerinin katılımlarıyla Yeniden Asya “2024-2026” dönemi Eylem Unsurlarının son kez ele alınarak kabul edilmesini görüşmek üzere 12 Mart 2024 Salı günü çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.

Aralarında uyumlu ve ortak planlamaya dayalı işbirliği bulunan ilgili tüm kurum ve kuruluşların temsilcilerinin bir araya getirildiği, Asya politikalarımızın bütüncül bir yaklaşımla belirlenip uygulanabilmesi amacıyla oluşturulmuş olan Eşgüdüm Kurulunun üçüncü toplantısında Eylem Unsurları nihai hali değerlendirerek karara bağlandı.

Toplantıda Sayın Akçapar, 2022-2023 Eylem Planıyla ilgili değerlendirmede bulunduktan sonra, 19 Şubat tarihinde gerçekleştirilen Uygulama Komitesinde görüşülen ve her ne kadar esnek ve yaşayan bir metin olsa da toplantı günü itibariyle güncellenecek “2024-2026 Eylem Unsurları” listesi hakkında görüşlerini vermek üzere sözü diğer kurumların temsilcilerine bıraktı.

Toplantıya Bakanlığımızı temsilen Uluslararası Organizasyonlar ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğümüzden Genel Müdür Yardımcısı Veli Ozan Çakır başkanlığında bir heyet ile katılım sağlandı.

Çakır, toplantıda özellikle Türk Devletleri Teşkilatı, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Asya’da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı gibi uluslararası kuruluşlarda bölge ülkeleriyle gençlik ve spor alanındaki işbirliği faaliyetlerimizin aktif şekilde devam ettiğini vurguladı. Bunun yanında ulusal spor federasyonlarımızın da bölgesel ve uluslararası çeşitli federasyonların seçimlerinde önemli rol oynadığına değinen Çakır, etkin rol oynadığımız Brüksel merkezli Avrupa Başkentleri ve Şehirleri Federasyonu’nun (ACES Europe) spor başkenti konseptini artık Asya dahil bütün kıtalar için uyguladığına değindi.

Çakır ayrıca, Geleneksel sporların ve oyunların geliştirilmesi için Forum, Festival gibi birçok önemli faaliyet yürüten başkanlığını Sayın Necmeddin Bilal Erdoğan’ın yürüttüğü Dünya Etnospor Konfederasyonu aracılığıyla da kültürel anlamda çok fazla Yeniden Asya ülkesine ulaşıldığının gözlemlendiğini ifade etti.

Ardından Çakır, önümüzdeki dönemde özellikle faaliyetlerin finansmanında uluslararası kuruluşlar ve üçüncü ülkelerin imkanlarından faydalanılmasının önemi üzerinde dururken 2024-2026 Eylem Unsurlarının son halinde Uygulama Komitesi Toplantısında dile getirilen görüşlerin yansıtıldığından bahsetti.

Sadece İslam İşbirliği Gençlik Forumunun konumu ve görünürlüğünün artırılmasına yönelik bölgesel eylem önerimizde Dışişleri Bakanlığımızın da ilgili kurum olarak belirtilmesine ve Kazakistan ile Japonya’da Bakanlığımıza verilmiş benzer görevlerin birleştirilmesine değinen Çakır, önümüzdeki dönemde de bölge ülkeleriyle gençlik ve spor alanında gerçekleştirilecek faaliyetleri koordine etme ve katkı sunma anlamında destekleyeceğimizi belirtti.