Mülteci krizi ve zorunlu göçle ilgili uluslararası işbirliğinin sağlanması ve çözümlerin teşvik edilmesi amacıyla düzenlenen Küresel Mülteci Forumunun ikincisi 13-15 Aralık tarihleri arasında İsviçre’nin Cenevre şehrinde Palexpo Kongre ve Fuar Merkezinde gerçekleştirildi.

165 ülkeden 4.000 katılımcının yer aldığı Forumun ev sahipliğini UNHCR ve İsviçre Hükümeti birlikte yaptı. Açılışı Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi tarafından yapılan Foruma, Bakanlığımızı temsilen Genel Müdürümüz Ahmet Temurci, Proje Yöneticisi Hakan Dulkadiroğlu ile Gençlik ve Spor Uzmanı Özay Doğan katılım sağladılar.

Forum, yeni işbirliği olanakları ve karşılıklı bilgi alışverişleri için verimli görüşmelere imkân sağladı. Başta IOC Başkanı Thomas Bach olmak üzere, UNHCR Yüksek Komiser Yardımcısı Gillian Triggs, Barcelona Futbol Kulübü İcra Direktörü Dr. Marta Segu Estruch, Olimpik Mülteci Vakfı Müdürü Jojo Ferris ile çeşitli dernek ve vakıfların temsilcileriyle görüşmeler gerçekleştirildi.   

İyi proje uygulama örneklerinin anlatıldığı Konuşmacıların Köşesi bölümüne davet edilen Hakan Dulkadiroğlu, katılımcılara Dayanışma İçin Spor projesini anlattı. Projenin Olimpik Mülteci Vakfı tarafından finanse edilen ilk ve en büyük proje olduğunun da altını çizen Dulkadiroğlu, Gençlik ve Spor Bakanlığının proje uygulama kapasitesine vurgu yaparak yeni işbirlikleri konusundaki isteğinden bahsetti. Ayrıca, Bakanlığımızca yürütülen projelere ilişkin video ve resimler Dijital Sergi Alanında gösterildi.

Ülkelerin üst düzey temsilcileri ve olimpiyat komitesi yetkilileri, vakıf yöneticileri, tanınmış markaların yöneticileri ve akademisyenlerin yer aldığı “Engelleri Aşmak: Sporun Katılım ve Koruma Potansiyelinin Farkına Varmak” konulu oturuma katılım sağlandı. Oturumun sonunda söz alan Genel Müdürümüz, ülkemizdeki geçici sığınmacıların durumundan bahsederek, katkılarından dolayı Olimpik Mülteci Vakfı yöneticilerine teşekkürlerini iletti.   

Olimpik Mülteci Vakfının davetlisi olarak, yönetmenliğini Waad Al-Kataeb’in ve yapımcılığını ise Angelina Jolie’nin üstlendiği “We Dare To Dream” filminin gösterimine katılım sağlandı. 2020 Tokyo Olimpiyatlarına katılmaya hak kazanan Mülteci Olimpiyat Takımında yer alan bazı sporcuların yaşadıkları zorlukları ele alan filmin yönetmeni Waad Al-Kataeb gösterime canlı yayınla bağlanarak, Kano sporcusu Saeid Fazloula ise salonda hazır bulunarak seyircilerin sorularını yanıtladılar.