Gençlik ve Spor Bakanımız Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, 5 Nisan 2021 tarihinde Kazakistan Enformasyon ve Toplumsal Kalkınma Bakanı Aida Balayeva ve beraberindeki üç kişilik heyeti Bakanlık merkez binada kabul etti.

Ziyaret vesilesiyle, iki ülkenin gençlik politikası alanında işbirliğini gözden geçirmek ve ilerletmek amacıyla Sayın Bakanlar ve heyetleri arasında bir çalışma toplantısı düzenlendi.

Toplantıda önce konuk Bakan Balayeva söz alarak, iki ülke arasında ortak geçmiş, tarihi ve kültürel mirastan dolayı Türkiye’yi kardeş ülke olarak bildiklerini, Kazakistan’ın bağımsızlığının 30. Yılını kutlaması münasebetiyle ilişkilerin yoğun geçtiğini, gençliğin stratejik öneme sahip olması sebebiyle fikir alışverişinde bulunmak ve gelecekteki projeleri tartışmak istediklerini belirtti.

Konuk Bakan, 31 Mart tarihinde gerçekleşen Türk Konseyi zirvesinde Sayın Cumhurbaşkanlarının ekonomik, kültürel ilişkilerin arttırılması talimatını verdiklerini, Cumhurbaşkanı Tokayev’in talimatıyla ‘Ulu Türkler Eğitim Fonu’ kurulacağını ve Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Üniversitesinde lisans eğitimi almak isteyen kardeş ülkelerden 50 öğrenciye burs vermeye hazır olduklarını ifade etti.

Bakan Balayeva, iki ülke gençlerinin bağımlılıkla mücadele alanında bilinçlenmesi için ortak projelere ihtiyaç olduğunu, ayrıca ‘Kutsal Kazakistan’ projesi kapsamında gençlerin pandemi sonrasında Kazakistan’ın kutsal yerlerini ziyaret etmelerini ve bu sayede kaynaşmalarını istediklerini, bütün Dünya için sorun olan çevre sorunları hakkında ‘Temiz Küre ve Temiz Dünya’ projelerinde Türk ve Kazak gençlerin birlikte çalışmalarını arzu ettiğini, Türk gençlerin ortak yaz kampları aracılığıyla Kazak gençlerle paylaşımda bulunmalarını istediklerini ifade etti.

Küreselleşen Dünya’da gençlerin eğitiminin öncelikli öneme sahip olduğunu, sadece eğitim değil, istihdam konusunda da gençlerin çalışma hayatına kanalize edilmesi konusunda tecrübe paylaşımında bulunmak istediklerini ayrıca Türkistan’ın Türk dünyasının başkenti ilan edildiğini vurgulayarak, Türk Konseyi kapsamındaki 4. Gençlik Festivalini Türkistan’da yapmak istediklerini ifade etti.

Sosyal medyanın gençlerin üzerindeki etkisinin çok olduğunu, gençleri bu konuda yönlendirmenin önemli olduğunu vurgulayarak, iki ülke arasında imzalanması planlanan memorandum kapsamında tüm bu konuların değerlendirileceğini vurguladı.

Sayın Bakanımız Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Bakan Balayeva’yı ülkemizde ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, Bakanlığımızın Türkiye’nin bütün illerine yayılmış gençlik merkezleri ve pandemi döneminde de önemi ortaya çıkan yurt kapasitesi ile gençlere hizmet verdiğini, gençlerin kapasite gelişimini önemsediğimizi, ‘fikir sizden destek bizden’ başlığı altında Bakanlığımızın gençlere proje desteği verdiğini, beş bine yakın spor tesisi, 400’e yakın gençlik merkezi ile gençleri çok yönlü hayata hazırlamanın gayreti içinde olduğumuzu, 65 tane spor branşını desteklediğimizi, bunların hepsinde her türlü işbirliğine hazır olduğumuzun altını çizdi.

Bakan Kasapoğlu, Kazakistan’ın bağımsızlığının 30. Yılını kutlayarak, hem siyasi hem de ekonomik anlamda iki ülkenin önemli ortak olduğunu, Sayın Cumhurbaşkanlarının tesis ettiği bu işbirliğini gençlik ve spor anlamında da ilerletmenin gayreti içinde olacağımızı, pandemi sürecinde online temaslarla ilişkilerin ilerletilebileceğini, her iki ülke arasındaki işbirliğinin ahdi zeminini oluşturmak için ‘Memorandum’ imzalamaya hazır olduğumuzu, Türk Konseyi kapsamındaki gençlik festivallerini ve kampları gençlerimizin kaynaşması için önemli gördüğümüzü, Bakanlık imkanlarımız ve tesis altyapımızın bu faaliyetlere açık olduğunu, Türkiye’de düzenlemeyi planladığımız 4. Dünya Göçebe Oyunlarına ve İslami Dayanışma Oyunlarına Kazak sporcuların katılımlarını beklediğimizi ifade etti.

İki Bakan, gençlik işbirliğini daha ileriye somut projelerle taşımanın önemine değinerek, gençlerin sosyal olarak desteklenmesi, bağımlılıkla mücadele, intihar eğilimlerinin önlenmesi, eğitimde ve istihdamda olmayan gençlerle ilgili tecrübe paylaşımında bulunmak üzere Bakanlık bürokratları arasında toplantıların düzenlenmesinde hemfikir oldular.

Karşılıklı hediyeleşmenin ardından Bakan Kasapoğlu konuk Bakan Balayeva’yı Bakanlık binasından uğurladı. Sayın Bakan Balayeva günün devamında Batıkent Gençlik Merkezi’ni ziyaret etti.