Ülkemizin Batı Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerini temsilen Başkan Yardımcılığı görevini yürüttüğü UNESCO Sporda Dopinge Karşı Uluslararası Sözleşmesi Dokuzuncu Taraflar Konferansı (COP9) Bürosu’nun Dördüncü Resmi Toplantısı ile Sporda Dopingle Mücadele Fonu 2024-2025 Onay Komitesi (Fon Onay Komitesi) Beşinci Resmi Toplantısı 19-20 Şubat 2025 tarihlerinde Bakanlığımız ev sahipliğinde Antalya’da düzenlendi.

20 Şubat 2025 tarihindeki COP9 Bürosu’nun Dördüncü Resmi Toplantısı öncesinde Sayın Bakan Yardımcımız Av. Doç. Dr. Safa Koçoğlu ile UNESCO Sosyal ve Beşerî Bilimlerden Sorumlu Genel Direktör Yardımcısı Sayın Gabriela Ramos arasında ikili görüşme gerçekleştirildi.

Görüşmede Bakan Yardımcımız, Gabriela Ramos’a ev sahipliğini yaptığımız COP9 Bürosu ve Onay Komitesi Toplantılarına fiziki katılımlarından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

COP9’da ilk defa iki kadının birden Büroya seçilmesinin cinsiyet eşitliği bağlamında önemli ve onur verici bir gelişme olduğunu belirten Bakan Yardımcımız bu gurur, heyecan ve mutlulukla Büronun bütün faaliyetlerinde aktif katkı sunma çabası içerisinde olduklarını vurguladı.

Bakan Yardımcımız ayrıca, Etki Yatırımı Danışma Kurulu ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde Birleşik Krallık’ın desteğiyle Zinde Kal (Fit for Life) projesi ile uyumlu olarak hayata geçirilen “Spor ve İstihdam Olanakları ile Engelli Kadınların ve Kız Çocuklarının Güçlendirilmesi” projesinin kapanış etkinliğinin 17 Şubat 2025 tarihinde UNESCO Genel Merkezinde gerçekleştirilmesi nedeniyle ülkemizde iki yıl önce yaşanan büyük depremler sonrasında engelli hale gelen vatandaşlarımıza yönelik geliştirilen BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleriyle de uyumlu projenin kendisini duygulandırdığını, Bakanlık olarak Zinde Kal projesi ile uyumlu bu ve benzeri projelerde paydaş olarak yer almaktan mutluluk duyacağımızı belirtti.

Bunun yanında, 2024 yılının Bakanlığımız tarafından Hareketlilik Yılı ilan edildiğini, bu anlamda, çocukların ve gençlerin sporla güçlendirilmesi, sporun tabana yayılması ve spor kültürünün özellikle gençlik grupları arasında yaygınlık kazanmasını amaçlayan birçok projeyi bir arada yürüttüğümüzün altını çizdi.

Bakanlığımızın dopingle mücadelede gerek ulusal gerekse uluslararası açıdan "Dopinge karşı sıfır tolerans" ilkesiyle etkin faaliyetler yürüttüğünü, her yıl WADA’nın düzenlediği Temiz Spor/Dürüst Oyun sosyal medya kampanyasında ülkemizin en aktif ülkeler arasında ilk sıralarda yer aldığını belirten Bakan Yardımcımız, WADA ile UNESCO arasındaki işbirliğinin daha da geliştirilmesinde ülkelerin tutumunun önemine değindi.

Bakan Yardımcımız, UNESCO’ya en çok katkı sağlayan ülkelerden biri olarak 14 Mart’ta gerçekleşecek olan UNESCO Genel Direktörlüğü seçimlerinin UNESCO’yu daha ilerilere taşıyacağına inandığını ifade ederek konuşmasını tamamladı.

Sayın Gabriella Ramos ise; Sözleşmenin etkisinin, sürdürülebilirliğinin, yönetişiminin ve etkinliğinin arttırılmasının, Sözleşmenin 20. Yıldönümü kutlamalarının, kaynakların, ülkelerden alınacak desteklerin artırılmasının, projelerin desteklenmesinin önemli konular arasında yer aldığını, Reform ve Açık Uçlu Çalışma Grubunun çalışmalarının takibi ve zorunlu destek mekanizması konusunda desteğimize ihtiyaç duyduklarını, diğer ülkelerin Türkiye’yi yakından takip ettiklerini vurguladı. 

Ramos, WADA ve UNESCO’nun yetki alanları çatışması yaşadığını ve her iki kuruluşun görev alanlarının belirlenmesi gerektiğini, WADA ve UNESCO arasında bir iletişim kurulduğunu, bölgesel istişareler yoluyla UNESCO’ya destek verilmesini talep ettiklerini, üye ülkelerden de UNESCO’nun Küresel İstişare Anketine cevap verilmesi konusunda destek beklediklerini ifade etti.

UNESCO’nun eğitim, kültür, kalkınma, büyüme ve toplumsal uyum gibi farklı sektörlerde katkı sunduğunu, ancak spor sektöründeki çalışmaları daha ön plana çıkarmak istediklerini vurgulayan Ramos, Spor Bakanlarının da farklı alanlarındaki muhatapları ile bu konuyu geliştirmeleri gerektiğini dile getirdi.

Ramos ayrıca, Özbekistan’da 26-27 Ekim 2025 tarihinde gerçekleştirecekleri Gençlik Forumuna ülkemizi ve gençlerimizi davet ettiklerini, 22-24 Ekim 2025 tarihlerinde UNESCO Genel Merkezinde gerçekleştirilecek olan COP10 Konferansında Sözleşmenin 20. Yıldönümü kutlaması yapılacağını ve Açık Uçlu Çalışma Grubu içinde istişarelere devam edeceklerini belirtti.

Ramos, UNESCO finansman mekanizmasının güçlendirilmesi gerektiğini, bu kapsamda Taraf Devletlerin Fona yapacakları %1’lik katkıların UNESCO Sözleşmesine bağlılıklarının bir göstergesi olacağını, majör paydaşlar ile işbirliğinin sağlanmasında devletlerin rolünün önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

Görüşme karşılıklı iyi dilek temennileri ile sona erdi.