Bilindiği üzere Türkiye- Almanya arasında 1994 imzalanan "Gençliğe Yönelik Politikalarda İşbirliği Protokolü “ kapsamında, “Gönüllülük ve Yaygın Eğitim” konulu Türk- Alman Uzmanlar Günü Ekim/Kasım 2021 aylarında çevrimiçi bir etkinlik dizisi şeklinde gerçekleştirilmiştir.

Söz konusu Sempozyum üç modülden oluşmuştur: » Modül I Gençlerde gönüllülük ve gönüllü çalışma ve yaygın eğitim: siyasi strateji, tarihsel arka plan, mevcut hedefler, şekil ve formatlar » Modül II Eğitim, takdir, sertifikalandırma » Modül III Gelecekte gönüllülük: Katılım, kapsayıcılık, yeni hedef grupları, dijitalleşme.

Programa Türkiye ve Almanya’dan bilim ve araştırma dünyası temsilcilerinin yanı sıra siyaset ve yönetim, meslek birlikleri ile gençlik dernekleri, çeşitli meslek örgütleri, gençlik birlikleri, gençlik merkezleri, bakanlıklar ve çok çeşitli kurum ve kuruluş temsilcileri ile genç gönüllüler sunumlarıyla önemli katkıda bulundu.

Gençlerin gönüllü olması ve gönüllü çalışma yapmaları hem Türkiye'de hem de Almanya'da gençlik politikaları açısından büyük önem taşımaktadır. Toplantı konsepti gereği her modül iki ülkenin bakış açıları yönünden ele alındı. Yapılan çalışmada Almanya ve Türkiye arasında hem terminoloji açısından hem de temel gönüllülük ve gönüllü çalışma anlayışında önemli farklılıklar ve benzerlikler olduğu ortaya çıktı.

Bu çerçevede “Uzmanlar Gününde” elde edilen çıktılar, yapılan katkıların çeşitliliği ve farklı bakış açılarıyla bezenmiş bir mozaik şeklinde, Almanca ve Türkçe olarak her iki ülkenin Koordinatörleri tarafından ortak bir kitapçık da derlenmiştir. Söz konusu yayına aşağıda yer alan adreslerden ulaşabilirsiniz.

Almanca

https://ijab.de/fileadmin/redaktion/PDFs/Shop_PDFs/doku-dt-tuerk-fachtag-220217-web.pdf .

Türkçe

https://ijab.de/fileadmin/redaktion/PDFs/Shop_PDFs/doku-tuerkisch-dt-tuerk-fachtag-220324.pdf .