Bakanlığımız adına Uluslararası Organizasyonlar ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün koordine ettiği toplantı kapsamında Bakan Yardımcımız Sayın Prof. Dr. Halis Yunus Ersöz’ün başkanlığını üstlendiği Bakanlığımız heyetinde Genel Müdürümüz Sayın Ahmet Temurci yer almıştır.

PMCYS 2. Toplantısına Azerbaycan ve Türkiye’nin yanısıra Filistin Gençlik ve Spor Yüksek Konseyi Başkanı (Bakan düzeyinde) Sayın Jibril Rajoub, Irak Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Sayın Aldiwan Issam Thamer, Suudi Arabistan Spor Bakan Yardımcısı Sayın Sulaiman Abdulrahman Mohammed Almesnd, İİT Genel Sekreterliği Sosyal, Kültürel ve Aile İlişkileri Departmanı Genel Müdürü Sayın Mehla Talebna, İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) Başkanı Sayın Taha Ayhan ve İslami Dayanışma Spor Federasyonu (ISSF) Genel Sekreteri Sayın Mohammed S. Al Garnas tarafından katılım sağlamıştır.

Bakanlığımız tarafından 2021 Konya 5. İslami Dayanışma Oyunları Raporunun da sunulduğu PMCYS 2. Toplantısının sonunda PMCYS Bakü Bildirisi ve PMCYS 2. Toplantısı Final Raporu kabul edilmiştir.

Bununla birlikte, Azerbaycan’ın 2020 yılını ‘Gönüllülük Yılı’ ilan etmesi nedeniyle Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın ICYF ile birlikte 27-28 Şubat 2020 tarihlerinde İslam ülkelerine yönelik Bakü’de düzenlediği ‘Uluslararası Gönüllülük Forumu’na Bakanlığımızın ‘Gönüllülük’ alanındaki tecrübelerini sunum eşliğinde paylaşmak üzere Eğitim, Araştırma ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü’nden yetkililer katılmıştır.

Uluslararası Gönüllülük Forumu’nda ayrıca, Bakanlığımızın ICYF ve Türkiye Fotoğraf Sanatları Federasyonu işbirliğinde 2019 yılında düzenlediği Gönüllülük Temalı Fotoğraf Yarışmasında sergilenmeye değer bulunan fotoğrafların sergisi gerçekleştirilmiştir.

Ziyaret kapsamında ayrıca, Sayın Bakan Yardımcımız Suudi mevkidaşı ile ikili bir görüşme gerçekleştirmişlerdir.

İİT Gençlik ve Spor Üzerine Daimi Bakanlar Konseyi

İİT Gençlik Üzerine Daimi Bakanlar Konseyi, İslam İşbirliği Teşkilatı 3. Gençlik ve Spor Bakanları Konferansı’nın (3. ICYSM, 5-7 Ekim 2016, İstanbul, Türkiye) ICYSM Gençlik Üzerine Daimi Bakanlar Konseyinin Kurulmasına yönelik ilgili kararına (Res. No: OIC/ICYSM-3/2016/R4-Y) istinaden kurulmuştur.

Sadece gençlik alanında çalışan Konseyin kapsamı, 4. ICYSM’nin (Nisan 2018, Bakü, Azerbaycan) ‘ICYSM Gençlik ve Spor Üzerine Daimi Bakanlar Konseyi'nin (PMCYS) Çalışmaları’ konulu ilgili kararına (Res. No: OIC/ICYSM-3/2016/R4-Y) istinaden spor alanı da eklenerek genişletilmiştir. İİT Gençlik ve Spor Bakanları Konferansı Troykası (Türkiye, Azerbaycan ve Suudi Arabistan) temsilcileri dışında Filistin temsilcisi doğal üye, üç bölgesel grup temsilcisi (İran, Irak ve Senegal) ve İİT Genel Sekreterliği ile ICYF’in yanında ISSF temsilcisinin Konsey toplantılarına katılması kararlaştırılmıştır. Ekim 2016-Nisan 2018 tarihleri arasında Türkiye’nin uhdesinde bulunan ICYSM dönem başkanlığı ve PMCYS Başkanlığı, halihazırda Azerbaycan’ın uhdesinde bulunmakta olup 7-9 Mart 2019 tarihlerinde Cidde’de düzenlenecek 5. ICYSM’de Suudi Arabistan’a devredilecektir.