Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim Tesislerinde düzenlenen "Erasmus+ Spor Bilgi Günü ve Çalıştayı"na, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı İhsan Selim Baydaş'ın yanı sıra Türkiye Ulusal Ajansı yetkilileri ile bazı spor federasyonlarının temsilcileri katıldı.


"Spor federasyonlarının bu konudaki başarısını performans kriteri olarak görececeğiz"

Programın açılışında konuşan Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Baydaş, Erasmus programı çerçevesinde 'Herkes için Erasmus' sloganı var burada. Biz de 'Herkes için Spor' diyoruz. Herkesin spor faaliyetleri içinde bulunması lazım. Bu, her iki başlığı bir araya getireceğimiz bir çalıştaya başlıyoruz" dedi.


Baydaş, "Geçtiğimiz sene bu alanda ciddi bir gayretle, çalışmayla faaliyete başladık ve bir birimi sadece bu iş için ihdas ettik, arkadaşlarımızı bu yönüyle motive etmeye çalıştık. Bugün geldiğimiz noktada sadece geçen sene, sadece Avrupa Birliği fonları değil, çeşitli finans kaynaklarından gerek eğitim için, gerek yatırım kapasitemizin desteklenmesi için edindiğimiz fon bugün itibarıyla yaklaşık 50 milyon dolar seviyesinde. Bu bir yıllık gayretle ulaşabildiğimiz rakam" ifadelerini kullandı.


Bugün yapılacak şeyin çok kıymetli olduğunu dile getiren Baydaş, spor federasyonlarının bu konudaki başarısını performans kriteri olarak göreceklerini söyledi. Baydaş, "Buradan sağlayabileceğiniz her kuruş fonun, bizim kendi kaynaklarımızdan ödediğimiz fonun bize geri dönüşü olarak algılanması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu finansal araçlar, bu AB finansal araçları, bizim kendi öz bütçemizden sağladığımız katkılarla oluşuyor. Üye ülkelerin sağladığı katkılarla oluşuyor. Yaptığımız katkının da ötesinde bir geri dönüş sağlamamız lazım" şeklinde konuştu.

 "Projelere başvururken sizlerin her zaman yanındayız"

Dışişleri Bakan Yardımcısı Kaymakcı, kendisinin de sporla yakından ilgili olduğunu belirterek, "Diplomat olmasaydım beden eğitimi öğretmeni olmak isterdim. Lisede futbol oynadım, lisanslı bir hentbolcuyum. Son dönemde tenise de başladım." diye konuştu.

Erasmus gibi programların Türkiye'nin AB üyelik sürecinde aldığı mesafenin göstergesi olduğunu aktaran Kaymakcı, "AB üyelik süreci istediğimiz hızda gitmiyor ama üyelik sürecinde yararlandığımız birlik programları var. Bunlardan en önemlisi de Erasmus+ programı." dedi.

Türkiye'nin coğrafya, ekonomi, siyaset, tarih ve gelecek açısından Avrupalı bir ülke olduğunu söyleyen Kaymakcı, Avrupa'da spor alanında son dönemde elde edilen önemli başarıların da Türkiye'nin bir Avrupa ülkesi olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Erasmus+ gibi programların fonlarının büyük kısmının AB'den geldiğini ancak Türkiye'nin bütçesinden katkıların da bu fonlarda yer aldığını hatırlatan Kaymakcı, Türkiye'nin sağlıklı ve sportif bir toplum olarak ilerleyebilmesi için özellikle spor federasyonlarının Brüksel merkezli bu projelere başvurmasının çok önemli olduğunu söyledi.

Çalıştay, Erasmus+ Spor desteklerine ilişkin bilgilendirme ve iyi uygulama örneklerinin sunumuyla devam etti.