Türk Konseyi üye ülkeleri olan Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkiye’nin yanı sıra Türkmenistan ve gözlemci üye Macaristan’ın Türk Dili Konuşan Ülkeler Futbol Federasyonları Başkanları ile Türk Konseyi Genel Sekreteri 14 Nisan 2021 tarihinde önümüzdeki dönemde ortaklaşa düzenlenecek faaliyetlerin belirlendiği ve yol haritasının oluşturulduğu çevrimiçi toplantıda bir araya geldiler.

Azerbaycan Futbol Federasyonları Birliği Başkanı Rownag Abdullayev, Kazakistan Futbol Federasyonu Genel Sekreteri Azamat Aitkhozhin, Kırgız Futbol Birliği Başkanı Kanatbek Mamatov, Macaristan Futbol Federasyonu Başkanı Sándor Csányi, Özbekistan Futbol Federasyonu Başkan Vekili Ravshan Irmatov, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir ve Türkmenistan Futbol Federasyonu Başkanı Arslan Aynazarov toplantıya katılarak Federasyonlar arasında çok taraflı işbirliğinin hukuki ve pratik yönlerinin temelini oluşturan “Türk Dili Konuşan Ülkelerin Ulusal Futbol Federasyonları Arasında Çok Taraflı Mutabakat Zaptını” imzaladılar. TFF 1. Başkan Vekili Servet Yardımcı’nın moderatörlüğünde yapılan Mutabakat Zaptı imza törenine Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev de katıldı.

Sporun kaynaştırıcı gücü adına imzalanması Bakanlığımızca da olumlu değerlendirilen Mutabakat Zaptı, taraf ülkeler arasında futbol şampiyonası düzenlenmesi ve taraf ülkelerin futbol federasyonları arasında bir birlik kurulmasına dayanak olabilecek çeşitli işbirliği alanlarını kapsamaktadır. Mutabakat Zaptı antrenörlük eğitimi ve eğitim kampları organize edilmesi, tüm kategorilerde dostluk maçları düzenlenmesi, hakem değişim programı ve hakem eğitimi, iyi yönetişim, etkinlik yönetimi ve futbol idaresi gibi pek çok alanda Federasyonlar arasındaki çok taraflı deneyim alışverişi ve işbirliğinin geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bunun yanı sıra heyetler milli takımlar arasında farklı formatlarda futbol müsabakaları düzenlenmesini ve Türk Konseyi çerçevesinde, mevcut Mutabakat Zaptı kapsamındaki projeleri, programları ve girişimleri yürütmek için her Federasyondan sorumlu kişilerden ve Türk Konseyi Sekretaryasından oluşan özel bir Çalışma Grubu kurulmasını kararlaştırmıştır.

Futbol Federasyonlarının Başkanları, kendi kurumlarının tarihinde büyük bir adım olarak kapsamlı bir işbirliğinin temelini oluşturacak Mutabakat Zaptını memnuniyetle karşılayarak, ortak faaliyetlere tam destek verdiklerini ifade ettiler. Taraflar ayrıca, en kısa zamanda ilk yüz yüze toplantıyı gerçekleştirmek üzere birbirlerini başkentlerine davet ettiler. Mutabakat Zaptını, Türk dünyasındaki dayanışmanın en güzel örneklerinden biri olarak nitelendiren Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, tarafların tarihi bir an yaşadığını ve bu işbirliği belgesinin Türkiye Futbol Federasyonunun 98 yıllık tarihinin en anlamlı belgelerinden biri olduğunu belirtmiştir.