Ülkemiz ile Federal Almanya Cumhuriyeti arasında 1994 yılında imzalanan "Gençliğe Yönelik Politikalarda İşbirliği Protokolü" uyarınca oluşturulan "Türk–Alman Karma Uzmanlar Komisyonu" toplantılarında alınan kararlar doğrultusunda, iki ülke arasında karşılıklı gençlik çalışmaları yürütülmektedir.

Bu çerçevede "Türk-Alman Karma Uzmanlar Komisyonu" toplantısı, 06-09 Ekim  2015 tarihleri arasında Köln'de düzenlenmiş olup; toplantı sonucunda 2016 faaliyetlerine ilişkin protokol imza altına alınmıştı.

Protokol gereğince; Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı temsilcilerinin katılımlarıyla " Mülteci Gençler Konusunda Uzman Değişimi" programının Almanya ve Türkiye'de gerçekleştirilmesi kararlaştırılmıştır. Bu kapsamda programın ilk ayağı, 17- 21 Ekim 2016 tarihleri arasında Münih'te gerçekleştirilmiştir.  Söz konusu programın iade-i ziyareti ise,  03 - 07 Nisan 2017 tarihleri arasında  Adana'da gerçekleştirilmiştir.

Akabinde her iki program, 10-11 Ekim 2018 tarihleri arasında Bremen'de düzenlenen, "22. Türk-Alman Karma Uzmanlar Toplantısında" değerlendirmeye alınmış olup; başarı ile gerçekleştirilen program çıktılarının, göç ve mülteciler konusunda, uzmanlar arası ikili ihtisas konferansında tartışılmasına ve sonuçlarının rapor haline getirilmesine karar verilmiştir.

Bu kapsamda "Göç ve Mülteciler Uzman Konferansı",  19-22 Kasım 2019 tarihleri arasında Almanya/Mainz'da, Türkiye'den Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü temsilcileri ve Almanya'dan BAGEJSA ve genç mülteciler konusunda çalışan sivil toplum kuruluşlarının katılımları ile gerçekleştirilmiştir.